петък, август 14, 2020

Цените на петрола се повишиха с 20 процента

Цените на петрола скочиха с близо 20% в четвъртък след като вчера записаха значителни спадове. Според анализатори причината за това може би са икономическите стимули, които редица държави предприемат, за да не се стигне до глобална рецесия заради коронавируса. 

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпват с 2.10 долара, или 8%, до 26.98 долара за барел, след като поевтиняха с 13% вчера в трети пореден ден на разпродажби. Щатският лек суров петрол се оскъпи с 3.44 долара, или 17%, до 23.81 долара за барел, след като цената му падна с близо 25% в предходната сесия, пише economic.bg.

“След срив от 24%, цените на петрола се повишават вследствие на изтощаване на разпродажбите в САЩ и след като европейските лидери обявиха нови помощи и стимули,” казва пред Reuters Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA в Ню Йорк.

В поредния ход от страна на централна банка да се опита да спре задълбочаващата се икономическа и финансова криза, породена от епидемията коронавирус, Европейската централна банка (ЕЦБ) стартира програма на стойност 750 млрд. евро за изкупуване на облигации след проведена извънредна среща вчера.

В същото време Моя предупреждава, че разпродажбите може отново да започнат на петролните пазари. „Цената на петрола не е формирала дъно, но може най-накрая да видим известно стабилизиране, ако финансовите пазари успяват да бъдат в тон с всичките стимули, които предстои да влязат в сила,” казва той.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече