петък, декември 4, 2020

Турция след земетресението

Броят на загиналите след земетресението в Турция нарасна до 38, съобщи Управлението за извънредни ситуации и природни бедствия на републиката, цитирано от TACC. Ранените са над 1607 души.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че над 100 души са хоспитализирани след труса и остават под лекарски грижи в болниците. Припомняме, че земетресението с магнитуд 6,8 стана в петък в източната провинция Елязиг, чието население е около 400 000 души. Епицентърът на труса, който засегна и съседната провинция Малатия, се намира на дълбочина 10 км.

Земетресението беше усетено в много региони на страната, както и в Израел, Ирак и Сирия. Двете най-засегнати провинции са Елязиг и Малатия, в които продължават спасителните операции, макар че екипите вероятността да бъдат открити още оцелели е минимална.

Последните кадри на оптимизъм бяха тези, на които се вижда как изваждат от рухнала сграда 5-годишно момиченце в неделя. В същото време дух на единство завладя Турция, пише в. „Daily Sabbah”, цитиран от БГНЕС. Два дни след труса, продължава упоритото търсене на евентуални оцелели, а от цялата страна се изпращат помощи за пострадалите. Бързата реакция на държавата и предоставянето на помощи от цяла Турция, както и от чужбина, помогна за повдигане на духа на оцелелите.

Хората от цялата страна се мобилизираха в рамките на часове, за да изпратят всичко което могат и е нужно на пострадалите. Медията определя труса като „най-смъртоносното земетресение, сполетяло Турция“ след 2000г. За разлика от земетресението през 1999 г., при което хиляди загинаха в северозападна Турция, този път държавата реагира бързо, като екипите за издирване и спасяване бяха изпратени в региона за часове.

Всички обществени агенции и неправителствени организации като турския червен полумесец се мобилизираха почти в рамките на един час, за да се включат в спасителните акции и да помогнат на оцелелите, които трябваше да прекарат уикенда навън, при минусови температури. Войници, доброволци и благотворителни организации се отправиха към Елязъг, както и към Малатия, втората най-засегната от бедствието провинция.

На нуждаещите се бяха доставени над 8000 палатки и освен доставените тонове храна бяха създадени и мобилни кухни в помощ на жителите на двете провинции.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече