неделя, юни 26, 2022

Учени: Най-вероятно е да се заразим с коронавирус вкъщи

Южнокорейски епидемиолози установиха, че хората са с най-голяма вероятност да се заразят с новия коронавирус вкъщи при контакт с инфектирани членове на семейството, предаде Ройтерс.

Проучването беше публикувано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ на 16 юли. Били проследени 5706 пациенти с позитивни тестове за новия коронавирус и други 59 хиляди души, които са влезли в контакт с тях. Било установено, че само в 2 процента от случаите инфектирането е станало извън домашни условия. А при 10 процента от заразените патогенът се е предал от членове на техните семейства.
Нивото на предаване на заразата е било по-високо, когато първите инфектирани в семейството са били тийнейджъри или хора от третата възраст.

„Това се дължи на факта, че тези възрастови групи са в по-близък контакт с останалите членове на семейството“, заяви авторът на изследването Ън Кион Жон, директор на Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията.
Установено било, че децата под 9-годишна възраст по-рядко пренасяли заразата и в повечето случаи били асимптоматични и било по-трудно да се установи кога предават коронавируса.

Събраните данни били от периода 20-януари-27 март по време на пика на пандемията в Южна Корея.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече