събота, юли 11, 2020

Учени отгледаха незрели яйцеклетки и ги замразиха

Учени отгледаха незрели яйцеклетки в лабораторни условия и ги замразиха. Благодарение на този метод онкоболна жена роди здраво момченце, съобщава специализираното оксфордско издание Annals of Oncology.

Специалисти по репродуктивна медицина от Париж помогнали на онкоболната жена, използвайки непозната до момента технология. 29-годишната пациентка била оперирана от злокачествен тумор и й предстояла химиотерапия. Тъй като все още нямала деца, искала да съхрани своята фертилност.

Обикновено в такива случаи се назначава хормонална терапия, за да узреят достатъчно яйцеклетки, след което се експлантират (изваждат) и замразяват, разказват специалистите. Онколозите обаче се опасявали, че под въздействието на хормоните туморът може да се върне. Замразяването на незрели яйцеклетки е теоретично възможно, но до момента не било правено. Затова медиците решили да ги отгледат в ин витро условия.

Незрелите яйцеклетки на пациентката били извадени и отглеждани в продължение на два дни до узряването им. Шест от тях достигнали зрелост и били замразени.

След успешна химиотерапия жената се опитвала да забременее в продължение на година, но не успяла. За да не прилагат хормонална стимулация и да не рискуват да се появи рецидив на тумора, лекарите използвали замразените яйцеклетки. 5 от тях били успешно оплодени и един ембрион бил имплантиран в матката на пациентката. През юли 2019 г. жената родила здраво момченце.

Впоследствие методиката била приложена при още две жени, които в момента очакват раждането на децата си.

Източник: Offnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече