събота, юли 2, 2022

Учени предвиждат над 20 нови мутации на коронавируса

Учени от компанията Vir Biotechnology и Института по геномика и еволюционна медицина към университета „Темпъл“ (САЩ) прогнозират появата на няколко десетки мутации на коронавируса. Изследването е публикувано в портала medRxiv.

Експертите са разработили математически модел, който дава възможност да се предскаже появата на изменения в протеина на SARS-CoV-2 – той служи като „врата“ към заразяване на тялото.

Според изчисленията през следващите четири месеца ще се появят 22 нови щама на патогена, а някои ще намалят защитната способност на антителата. Става дума за варианти на вируса, които масово ще се разпространят по целия свят в различни фази на пандемията.

Учените са успели не само да предвидят със задна дата появата на вече известните мутации на коронавируса, но и щамовете, които впоследствие са довели до формирането на индийския вариант. Въз основа на това експертите твърдят, че техният модел е в състояние да предскаже появата на нови мутации пет месеца преди те да се разпространят по света.
Световната здравна организация определи четири щама на SARS-CoV-2 като „обезпокоителни“: Алфа (британски), Бета (южноафрикански), Гама (бразилски) и Делта (индийски). Последният, според експерти, е два пъти по-заразен от оригиналната уханска версия на SARS-CoV-2, като същевременно продължава да мутира.

Наскоро стана известно за появата на варианта Делта-плюс.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече