понеделник, октомври 18, 2021

Учениците се връщат в класните стаи след пролетната ваканция

След пролетната ваканция всички ученици ще се върнат присъствено в класните стаи. Отново обаче ще бъде въведен ротационен принцип за различните класове.

След 12 април в класните стаи присъствено ще се обучават отделни класове по определен график, който ще бъде разработен съвместно от Здравното и образователното министерство.

Над 60 хиляди ученици е се явят на външно оценяване след 7-ми клас.

За зрелостниците за Български език и литература ще се явят близо 50 хиляди предмет по избор 36 хиляди, професионална квалификация – 13 хиляди и 1110 са избрали предмет по избор.

Във „Фейсбук“ страницата на „Чети етикета“ допитването до зрителите показва, че доминира мнението, че материалът трябва да бъде редуциран.

Според директора на 119. училище в София Диян Стаматов е необходимо децата да се върнат в клас след 12 април. Трябва да се обявят онези редакции, които се наложат в училищното съсловие, след 12 април. Този випуск е вторият, който учи в дистанционен формат, трябва да има отпадане на някои неща, коментира Стаматов. Той изрази мнението, че особено за учениците след 7. клас трябва да се потърси вариант за автори по литература, които са съвременни, разбираеми и които не пишат с архаизми. Това ще успокои децата, смята Стаматов.

Директорът на 119-то училище заяви, че не се е провалило дистанционното обучение, но и поясни, че при 700 000 ученици едва ли само 1% са отпадналите от системата.

Това по-скоро е целта, но не и реалността, коментира официалните данни той.

Д-р Юлиян Петров от Синдикат „Образование“ поясни, че и в електронна среда, и в присъствена има изравнение стойности на отпадналите ученици и това са около 10% по-скоро. Той също така коментира, че едва ли може да се приравни онлайн обучението на това в клас. Много от учениците не успяха да изградят навика да са активни в час, след като са се събудили в 8 без 5, а трябва да са в час в 8, каза Петров.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече