сряда, септември 22, 2021

В човешкия организъм може да има десетки варианти на коронавируса

Свойството на коронавируса да мутира при отслабен имунитет може да доведе до появата на десетки нови мутации на вируса в един организъм, които не увеличават риска от смърт за пациента, но могат да бъдат по-заразни или устойчиви на терапия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Това заяви Алберт Ризванов, директор на Научно-клиничния център за прецизна и регенеративна медицина на федералния университет в Казан.

Известен е случаят с руска пациентка със злокачествен лимфом, която дълго боледувала от COVID-19. В тялото й са открити 18 варианта на вируса.

Ризванов отбеляза, че мутациите в тялото на гостоприемника са норма за всички вируси. Този процес възниква поради несъвършенството на неговия генетичен апарат – по време на самовъзпроизвеждането вирусът допуска грешки, в резултат на което генетичният код на неговите копия се променя леко.

„Ако вирусът е в тялото продължително, се извършва един вид селекция – подбират се варианти, които са по-добре адаптирани да останат в човешкото тяло. Но в същото време, като правило, смъртностността му постепенно намалява, но заразността и устойчивостта към терапията могат да се увеличат, тъй като целта на вирусите е да се увеличи скоростта на разпространение, с която приемникът остава жив.

По този начин у всеки човек можете да намерите стотици различни мутации на различни вируси, включително коронавирус“, каза ученият, който оглавява научната група, разработваща системи за тестове и коронавирусни ваксини.

Той също така отбеляза, че хората с рак и други хронични заболявания, са в рисковата група за разпространение на вируса SARS-CoV-2, тъй като имунната система на тези пациенти е отслабена. Те боледуват по-дълго и могат да станат източници на нови мутации на коронавируса.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече