събота, април 17, 2021

В Русия е регистриран първият случай на птичи грип H5N8 при човек

Вирусът H5N8 е смъртоносен за птиците, но до този момент не се разпространяваше по хората. На 20.02.2021 г. Русия предупреди СЗО за първия такъв случай в страната.

По време на свое телевизионно участие началникът на Федералната агенция за защита правата на потребителите и благополучието на човека в Русия Анна Попова съобщи, че експерти от лаборатория „Vektor“ са успели да изолират вирусен генетичен материал от седем работника в птицеферма в южна Русия, където през декември бе регистрирано огнище на зараза сред птиците. Служителите нямат сериозни оплаквания и най-вероятно са се заразили от птиците в самата ферма. Попова добави: „Вече информирахме СЗО за първия в света случай на предаване на птичи грип (H5N8) на хора.“

Има различни варианти на познатите вируси, с които се разпространява птичият грип. Силно заразният щам H5N8 е фатален за птиците, но досега никога не е предаван на човек.

Попова подчерта колко важно откритие са направили експертите и каза, че „само времето може да покаже“ дали вирусът ще продължи да мутира.

Според нея е важно, че мутациите са засечени преди патогенът да се е видоизменил така, че да се предава от човек на човек, защото страните ще имат време да се подготвят за възможни вариации и да реагират по адекватен и навременен начин.

Заразените с птичи грип работници в Русия нямат симптоми и сериозни оплаквания
Говорителят на СЗО потвърди, че Русия е съобщила за огнището и добави: „Провеждаме разговори с руските власти, за да съберем повече информация и да оценим риска за общественото здраве. Ако нашите експерти потвърдят случая, то той би бил първият, в който H5N8 инфектира хора.“

Експертът увери, че инфекцията при работниците протича без симптоми, както и че няма данни за продължаващо предаване от човек на човек.

Според учените не е новост, че хората могат да се заразят с някой от вирусите на птичия и свинския грип, каквито са например A (H5N1), A (H7N9) и A (H1N1). По данни на СЗО заразяването обикновено става чрез директен контакт с животни или замърсени повърхности, като предаването на патогена между тях не е устойчиво и стабилно във времето.

От гореизброените опасен за човека е H5N1, като в 60% от случаите той води до фатален край.

Върхът на айсберга?
Пред агенция „Франс Прес“ Гуенел Вурк, ръководител на френския национален институт по земеделие, храни и околна среда, обърна внимание на свойството на грипните вируси да се променят „много бързо“ и призна, че не изключва вероятността да има и други случаи на птичи грип, освен този, регистриран в Русия. По нейни думи „това може би е само върхът на айсберга.“

На противоположно мнение е Франсоа Рено, изследовател от френския национален научноизследователски център, според който на този етап „няма сериозен повод за тревога.“ Той припомни, че коронавирусната пандемия е научила повечето страни да реагират бързо на подобен тип заплахи за живота и не се съмнява, че в конкретния случай също ще бъдат предприети решителни мерки за спиране разпространението на вируса на птичия грип.

Преди години епидемии от птичи грип избухват в няколко европейски страни, включително Франция, където стотици хиляди птици са умъртвени, за да се спре пренасянето на H5N8.

Руската лаборатория „Вектор“
Националният център по вирусология и биотехнологии „Vektor“ в Русия, където бе установен случаят на птичи грип сред работниците, е разработчик и на една от руските ваксини срещу коронавирус.

Лабораторията е разположена в градчето Колцово, близо до Новосибирск и преди разпадането на Съветския съюз провежда експерименти върху тайни биологични оръжия. Там продължават да се съхраняват ваксини срещу ебола и вариола.

Началникът на лабораторията Ринат Максютов съобщи, че екипът му е готов да започне работа по създаването както на тестови комплекти за откриване на H5N8 в хора, така и на ваксина.

В миналото СССР е известен със сериозния си научен потенциал и когато управлението поема Владимир Путин, страната решава да запази доброто име, като стартира свои проекти за разработване на ваксини.

През август 2020 г. Русия регистрира своята коронавирусна ваксина, изпреварвайки с няколко месеца конкурентите си от западни компании, които дори не бяха започнали мащабни клинични изпитвания.

Авторитетното научно списание „The Lancet“ опроверга съмненията на западните страни и през настоящия месец февруари обяви, че руската ваксина срещу COVID-19 е безопасна и ефективна. 

Източник: Framar.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече