вторник, май 26, 2020

В Северно море откриха потънал праисторически свят

Изследователи от университета в Брадфорд откриха древен подводен ландшафт в Северно море. Той може да е съхранил останките от селищата на ранни ловци-събирачи. Данни от изследванията са публикувани в Live Science, пише Дарик.

По време на 11-дневната експедиция експертите са взели проби от утайки на морското дъно. Възрастта на ландшафта с вкаменени останки от праисторическа гора е 10 000 години. Той е част от Догерленд – площ от няколко хиляди квадратни км – и е разположен между континента и източните брегове на Великобритания.

В хода на изследването анализът на пробите показал, че слоят сгъстен торф е под морското дъно. Според експерти, той показва формирането на плодородни благодатни на влага зони в миналото. В някои части на Земята са регистрирани седименти от големи реки. Учените се надяват да открият следи от населени места.

В края на последния ледников период Догерленд постепенно започнал да се освобождава от ледената шапка. Той се превърнал в обширна гориста равнина с общност от ловци-събирачи и стада от животни. Това довело до наводняване на района преди около 8 000 години.

Източник: Petel.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече