неделя, юни 26, 2022

В страната ни вече започна ваксинирането на деца между 5 и 11 г.

В страната ни вече започна ваксинирането на деца между 5 и 11 г.  Доставени са 42 хил. дози от препарата на „Пфайзер“. Извън областните градове, пунктове за ваксинация на по-малките деца ще има в още няколко града. Очаква се те да започнат до работят от края на тази седмица.

По думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ваксините са с удължен срок на годност и могат да се съхраняват за по-дълго време в хладилни условия от два до осем градуса.

Отвореният флакон може да се използва до 12 часа за разлика от тези при възрастните, където е 6. Децата се групират по 10, за да се отвори един флакон, без да се разхищават дози. Не е задължително да има педиатър в кабинета по време на ваксинацията. Препаратът е двудозов, като втората игла се поставя 21 дни след първата. Достатъчно е съгласието на един от родителите.

Детето трябва да е клинично здраво към момента на ваксинацията – без температура или придружаващо инфекциозно заболяване. Към момента оплакванията са за слаба болка, зачервяване или подуване в областта на апликацията. По-рядко децата имат висока температура или болки в мускулите.

В София най-малките могат да се ваксинират в Педиатричната болница, „Пирогов“, ДКЦ „Софиямед“ – Люлин и МБАЛ „Св. Анна“.

В ДКЦ „Софиямед“ – Люлин има записани над 30 деца, чийто родители искат те да бъдат ваксинирани. Първите дози ще бъдат поставени днес по обяд.

Прилага се 1/3 от дозата, която се слага на възрастен. Опаковката също е различна, за да не се бърка с препарата за по-големите. Вчера у нас бяха ваксинирани първите 10 деца във Велико Търново.

От областната болница посочиха, че преди седмица са разбрали, че ще има такава имунизация на деца и са успели да създадат необходимата организация. Споделиха, че е имало деца, които първоначално ги е било страх от иглата, но после са се отпуснали.

Следващата дата за ваксинация на децата в областта е 29 декември.

В края на ноември Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината срещу COVID-19 за деца под 12 години. По света имунизацията в тази възрастова група стартира първо в Съединените щати, Израел и Канада.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече