неделя, декември 5, 2021

Въвеждат няколко промени във валидността на зелените сертификати

Обмислят удължаване на срока на валидност на зеления сертификат при преболедуване, както и равностоен документ при поставяне на първа доза от ваксините

Експерти по инфекциозни болест епидемиология и клинична имунология са подкрепили удължаване на срока от сегашните 6 месеца, като се очаква всички становища официално да бъдат събрани днес. До края на деня ще бъде обявено дали решението е окончателно прието. Това обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Идеята е сертификатът да е валиден в продължение на една година, а не както досега – 6 месеца.

Друга корекция в заповедта ще позволи да се издава сертификат при поставяне още на първа доза при двудозовите ваксини.

“Повечето хора се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Това е административно предизвикан избор. Тъй като при поставяне на първа доза от двудозовите ваксини също се издава документ, за да коригираме този дефект, ще позволим този документ да е валиден като сертификат в рамките на 1 месец, докато дойде времето за поставяне на втората доза”, посочи Кацаров.

„Това е практика, която се прилага в много страни. Това не е наша иновация”, подчерта министърът.

До понеделник, включително и неделя, при проверка на РЗИ при установяване на нарушение ще се издава само предписание за такова, обяви зам.-министърът Александър Златанов.

„Дотогава няма да се налагат глоби. Ако има наложени, те ще се отменят. Това е гратисен период, за да се тества системата. Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на мерките, е че ще предоставяме безплатни антигенни тестове, за да могат служителите да се възползват от тях преди работа”, каза още той. Тези с отрицателен тест ще отиват на работа, а тези с положителен – ще бъдат карантинирани.

Тестове ще бъдат предоставени и до всички лаборатории в страната от РЗИ, чрез обвързване на договор, в който ще бъде записана пределна цена за всички. Тази цена не е договорена още, но ще стане в рамките на деня.

Относно държавната администрация здравният министър обяви, че се обмисля хората, които са на гише и обслужват граждани да бъдат ваксинирани. „Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение”, обясни д-р Кацаров.

Кацаров беше категоричен, че „е в разрез с етиката на медицинската професия“ да излагаш на риск живота и здравето на пациентите си. „Въпросът не е на мерки, въпросът е на медицинска етика – да не допуснеш това нещо“, подчерта министърът по адрес на здравните работници, които отказват да се ваксинират

Кацаров коментира и мерките, засягащи учебния процес. „Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели да сработи. Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи”, каза той.

Как можем да получим Европейски цифров COVID-сертификат, който се признава за „зелен сертификат“ за вход в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали и др.?

Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат:

–          За ваксинация срещу COVID-19;

–          За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;

–          За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация можете да получите от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината или от общопрактикуващия лекар, който Ви е имунизирал. Сертификатът може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна система (www.his.bg). Този документ не е ограничен със срок на валидност.

Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с ПСР-тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат от тест се издава от лабораторията, която е извършила изследването. Това може да бъде самостоятелна лаборатория, такава към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. Списък на лабораториите, които издават Европейски цифров COVID-сертификат за изследване е публикуван на страницата на НЗИС.

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG.

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че за определени цели е предвидена възможност за издаване на аналогичен на цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ на база бърз антигенен тест. Документът трябва да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на положителния резултат от проведен бърз антигенен тест (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването.

От здравното министерство обръщат внимание, че за „зелен сертификат“ се признават и посочените в Заповед №РД-01-733/ 27.08.2021 г. аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с ПСР или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече