сряда, август 5, 2020

Възможно ли е пратките от Китай да дойдат с коронавирус?

Възможно ли е да се заразим с коронавирус от пратки на AliExpress? Отговор на този въпрос търсят през последните дни потребителите на услугата както в България, така и в целия свят.

Факт е, че много хора поръчват дрехи, техника, електронни устройства и други артикули от Китай. Но трябва ли да се притесняваме от предаване на смъртоносната зараза по този начин?

Истината е, че няма основание за паника, въпреки че във всички социални мрежи могат да се намерят много коментари, в които се вижда, че тревога и безпокойство има.

Представители на AliExpress в Русия коментират пред вестник “Известия”, че няма опасност.

Епидемиологът д-р Жарко Караджоски обяснява, че продуктите,  поръчани чрез AliExpress, като стоки, внесени от Китай, не представляват потенциална заплаха за предаването на коронавирус.

“Този вирус се предава чрез директен контакт с хора, които го имат, а не чрез пратки, играчки, продукти и т.н., защото не може да оцелее”, обяснява Караджоски.

По информация на kaldata.com eпидeмиoлoзитe смятат, че дopи и пpи нaй-дoбpи ycлoвия, ĸopoнaвиpycът нe мoжe дa oцeлee пoвeчe oт няĸoлĸo чaca. Ho вoдeщитe eпидeмиoлoзи oфициaлнo cъoбщиxa, чe пo тoзи нaчин зapaзaтa нямa ĸaĸ дa пpoниĸнe.

Междувременно от Български пощи съобщиха, че пощенският оператор в Китай уведомява, че с цел предотвратяване на риска от по-нататъшно предаване и разпространение на новия коронавирус, Китайското правителство е възложило на пощенския оператор в страната всички пратки за град Ухан и транзитно преминаващи през сортировъчния център в града да бъдат дезинфекцирани.

За международни пратки, предназначени за провинция Хубей (пощенски кодове 430000–449999), пощенският оператор ще се свързва с получателите по телефон за уточняване предпочитанията им за доставка. Пратката може да бъде временно съхранявана в пощенски служби, да бъде предоставена от пощенска служба, предадена до доставъчни шкафове или чрез други методи при които няма осъществяване на директен контакт между служител и клиент. Тези стъпки ще доведат до забавяне на обработката и доставката на входящите международни пратки, като в някои случаи няма да бъде възможно да се представи писмено доказателство за доставката.

Пощенският оператор в Макао, Китай от своя страна уведомява, че с цел намаляване до минимум разпространението на новия коронавирус правителството на Макао е освободило от работа на 30 и 31 януари 2020 г. всички държавни служители. Пощенските услуги ще бъдат преустановени през тези два дни.

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече