събота, септември 26, 2020

Вера Мутафчиева е била агент на ДС

Комисията за разкриване на документите за обявяване на принадлежност към Държавна сигурност обяви, че писателите Вера Мутафчиева и Георги Данаилов са били агенти на Държавна сигурност. Мутафчиева е била агент на Шесто управление на ДС.

Вера Мутафчиева, бе председател на Агенцията за българите в чужбина през 1997 – 98 г., е регистрирана като агент на Шесто управление на ДС. Тя е била вербувана от Никола Черкезов на 01.08.1969 г. и е регистрирана като агент на 23.09.1969 г.

Георги Данаилов, проверен в качеството му на председател на същата агенция, но между 1993 – 95 г., е бил агент на Второ главно управление. Данаилов е вербуван през 1973 г.

Вера Мутафчиева е дъщеря на големия български историк Петър Мутафчиев. Тя е автор на над 30 художествени книги, издадени у нас и в чужбина в многобройни тиражи. Сред по-извесните ѝ произведения са: “Книга за Софроний”, “Случаят Джем”, “Летопис на смутното време”, “Аз, Анна Комнина”, “Предречено от Пагане”, спомените ѝ “Бивалици”, “Разгадавайки баща си”, “Семейна сага” и др. Сценарист е на най-гледания филм в българската история – „Хан Аспарух“.

Вера Мутафчиева е лауреат на множество отличия, включително на Хердерова награда (1980).

Писателят Георги Данаилов печели популярност с книгите си „Убийството на Моцарт“ и „До Чикаго и назад, сто години по-късно“. Автор е на много пиеси и филмови сценарии: „Хирурзи“, „Похищение в жълто“, „За къде пътувате?“, „А сега накъде?“ (заедно с Рангел Вълчанов).

До огласяването на двамата се стигна след като комисията обяви сътрудниците на ДС работили в пет държавни агенции. Това са Държавна агенция – „Архиви“, за българите в чужбина, за закрила на детето, за младежта и спорта и по стоковите борси и тържищата. Установено е, че общо 30 техни служители са били агенти. Комисията е проверила 458 служители.

Пълният списък на агентите може да видите на страницата на комисията по досиетата.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече