неделя, юни 20, 2021

Вижте „Коледната целувка“ на Юпитер и Сатурн – Снимки

Тази нощ се случи нещо, което светът не е виждал от 400 години.

Нощното небе беше огряно от Витлеемската звезда. За първи път от четири века двете най-големи планети в Слънчевата система – Юпитер и Сатурн видимо се приближават толкова близо една до друга, че изглеждат като най-ярката звезда в небето.

Явлението можеше да бъде видяно по цял свят, включително и в България.

„Това явление е добър завършек на една трудна година в астрономическия смисъл. Макар да не е много интересно от научна гледна точка, защото става дума за подреждане на планети, то е изключително рядко наблюдавано. За последен път е видяно преди 800 години“.

Това каза астрофизикът доц. Камен Козарев от Института по астрономия към БАН, за бТВ.

„Оказва се, че 6-7 г. преди Христа е имало подобно „Велико съединение“, както се нарича, и то е продължило 6 месеца. Понеже, доколкото знам, рождения ден на Христос не е определен точно, възможно е това да бъде Вителеемската звезда. Но това не е много ясно. Учените смятат, че е възможно да бъде или свръхнова, или комета, или подобно съединение. Първите две теории се изключват, защото имаме достатъчно данни, а и китайците още тогава са наблюдавали доста стабилно небето, така че по-вероятно е да е било токова съединение“, каза Козарев.

Освен това кометите се схващат като лошо знамение, отбеляза астрофизикът. 

Ще може да наблюдаваме това явление през следващия месец, защото планетите се движат много бавно.

Те ще започнат да се раздалечават, а в понеделник беше най-близката точка, в която са се доближили. За съжаление, макар че от България това явление е можело да бъде наблюдавано най-добре, облаците са попречили, обясни Козарев.

Източник: Flashnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече