четвъртък, юни 4, 2020

Властите у нас искат да спрат вноса на стари дизели

Забрана за употребявани дизелови автомобили, които не отговарят на екологичния стандарт Euro 4, може да бъде въведена у нас. Към момента не е взето окончателно решение, но има предложение за това, което е вписано в проекта на Национална програма за контрол над замърсяванията на въздуха.

Предстои обсъждането му, но за да се случи това, отговорните органи у нас трябва да получат и разрешение от Европейската комисия. Според внесеното в Министерството предложение, забраната за внос на дизелови коли без стандарт Euro 4 или по-висок, трябва да влезе в сила от началото на 2021 година.

Съпътстващо друго предложение е, с чистотата на въздуха и замърсяването му от автомобили да се нагърбят общините, които по свое усмотрение да въведат забрани за движение в централните части на големите градове на стари дизелови коли. Въпросът с катализаторните устройства на дизеловите автомобили и масовото им премахване у нас остава отворен.

От Министерството на околната среда и водите пък се ангажират да ограничат дизеловите автобуси, които са част от градския транспорт в България, като до 2050 година те трябва напълно да изчезнат от автопарковете на градски транспорт.

Източник: Fakti.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече