вторник, май 18, 2021

Voice of America: Талибански представители посетиха Москва след разпада на преговорите с Вашингтон

Делегация на талибанското движение е посетила Москва и е провела разговори с руски представители, седмица след като президента на САЩ Доналд Тръмп отмени преговорите с представители на групировката, съобщава американската медия Voice of America.

Руските медии цитираха талибанският говорител Сухаил Шахин, който твърди, че се е срещнал с президентският представител Замир Кабулов и са дискутирали „последните събития, свързани с мира в Афганистан“.

Талибанският представител Мохамед Абас Станикзай, който е ръководител на делегацията на групировката, заяви пред руска телевизия, че организацията се е споразумяла с Вашингтон в Катар и се е подготвяла за официалното подписване на мирния договор, преди Доналд Тръмп да обяви преговорите за „мъртви“.

Той за първи път публично дискутира някои от детайлите от потенциалното мирно споразумение, което щеше да прекрати най-дългата чуждестранна военна операция на САЩ.

„Когато е подписано (споразумението), ще има пълно примирие между нас и силите на САЩ. Ще осигурим сигурно преминаване на техните войски. На 23 септември ще започнат и преговори вътре в Афганистан и ще бъде обсъдено примирие (с правителствените сили) и други въпроси“, добави още талибанският дипломат.

По-рано Тръмп отмени преговорите с групировката, както и тайна среща с техните лидери в Мериленд, като заяви, че бомбеният атентат в Кабул, при който загинаха 12 души, включително американски военнослужещ е бил причина за решението му.

Станикзай подчерта в интервюто си пред руските медии, че Талибаните са решени да направят всичко възможно за да бъдат подновени преговорите, защото конфликтът в Афганисат няма друго решение.

„Надяваме с, че г-н Тръмп ще преосмисли решението си и да се завърнем там, където бяхме“, заяви той.

Дипломатът на талибаните обаче предупреди, че групировката е готова да води военни действия още дълги години, ако американската страна не се съгласи да преговаря и не пожелае мир.

Руският говорител Мария Захарова обяви, че правителството в Москва приветства желанието на групировката за преговори със САЩ. Тя повтори, че няма алтернатива на политическите и дипломатически подходи за решаването на кризата в Афганистан.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече