вторник, юни 28, 2022

Враждуващите страни в Кения постигнаха споразумение

След посредничеството на бившия главен секретар на ООН Кофи Янан лидерите на двете враждуващи страни в Кения Муаи Кибаки и Раила Одинга са постигнали споразумение. Така Кибаки ще запази поста президент на страната, а Одинга ще стане министър-председател. В сблъсъците между управляващата партия на Кибаки и опозиционната “Оранжева коалиция” на Одинга загинаха хиляди души.

Кофи Янан обяви, че Кения ще бъде управлявана от коалиционно правителство сформирано от партиите на Одинга и Кибаки. Бившият генерален секретар на ООН отказа да даде повече подробности, тъй-като и двамата лидери ще трябва да се консултират с партиите си.

Засега е ясно, че Кибаки ще запази поста си като президент, а Одинга ще бъде министър-председател.

До този момент такъв пост в кенийската администрация нямаше, но той ще бъде тепърва създаден за Одинга.  Все още обаче двете партии спорят какви правомощия да има премиера на Кения.

BBC коментира, че не за първи път двете страни обявяват, че са постигнали споразумение, но след това отново се е стигало до конфликт. Този път обаче присъствието на Кофи Янан дава по-сериозни гаранции, че примирието ще е трайно.

Въоръженият конфликт между властите и в частност президента Кибаки и “Оранжевата коалиция” на Одинга започна след президентските избори през декември. Тогава, Кибаки спечели с малка преднина и Одинга обяви, че е имало манипулации на изборите.

Резултатите от изборите станаха причина за сблъсъците в Кения

Изборният резултат от 47% за настоящия президент Муаи Кибаки и 44% за опонента му Раила Одинга разделиха Кения. Хората в западните провинции на страната Рифт Вали и Западна Ниянза, както и по крайбрежието на Кения са подкрепили опозиционния кандидат Раила Одинга. В столицата Найроби, в централната част, както в източните провинции на страната са гласували за настоящия президент Кибаки.

Насилието придоби и етнически характер, защото мнозинството от кенийците, които принадлежат към етноса Кикуюс подкрепят президента Кибаки, докато Луо стоят зад Раила Одинга.

Битката между управляващи и опозиция предизвика хуманитарна катастрофа в Кения. Над 250 000 кенийци са изоставили домовете си. До този момент над 6000 са потърсили убежище в Уганда.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече