вторник, януари 19, 2021

Всеки, който се ваксинира следващите месеци, участва в клинично проучване

Проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН беше категоричен, че набързо регистрираните ваксини ще бъдат със сериозни компромиси в този момент. Причината – готовите вече не са минали през всички етапи, стана ясно от участието му в btv.

„Ако бъдат регистрирани, ще бъдат през сериозни компромиси. Тази ваксина, която се прави в момента, няма да е готова. Ще видите, че толкова скоро ваксина няма да има както се говорите. Ще видите, че ще се ваксинират хора, които ще подпишат, че са наясно, че ваксината не е минала всички етапи“, обясни специалистът.

„Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността“, обясни още той.

По думите му България не е готова да закупи ваксините, които в момента са на финалната права, и да ги съхранява. Според него препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора.

„Много хора са страшно уплашени. Вчера излезе доклад на БАН, който сочи, че най-уплашени са хората, които работят в домовете си. Те четат много неща в интернет без филтър“, каза проф. Чорбанов и добави, че трябва да се мисли и за психиката на хората с едно затваряне на държавата.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече