неделя, септември 20, 2020

Взрив на коронавирус в СМГ, един от най-добрите ни олимпийци е заразен

Взрив на коронавирусна инфекция е избухнал в Софийската математическа гимназия. Най-малко 19 от присъствалите на абитуриентския бал са дали положителни PCR тестове непосредствено след него. Балът е бил на 30 юни. Как се е развила ситуацията оттогава насам е неизвестно. Настоящи ученици и току-що завършили отказват да се тестват, включително с мотива, че искат море, а не карантина.

За ситуацията се разбра от публичен пост във Фейсбук на най-добрия математик от завършилия тази година випуск – Евгени Кайряков, лидер на националния ни отбор през последните години, носител на множество медали и отличия, вече приет за студент в Харвардския университет.

Официалната позиция на СМГ е мълчание. Не е известно временно изпълняващият длъжността директор на математическата гимназия историк Антоан Тонев – кандидат в текущия конкурс за постоянното директорско място – да е изразил публично такава. Към този час сайтът на СМГ информира новоприетите как да отидат и да се запишат, без да предупреждава, че в училището има зараза.

„Най-малкото, което може да се направи в момента, е да се разпространи истината“ – пише Евгени Кайряков на 9 юли и разказва как се е заразил с COVID-19: На 30.06 празнувахме бал от СМГ. На 2.07 заспах потен на включен вентилатор. На 4.07 започнах да кихам, което отдавам единствено на настинката. По притеснение на нашите на 5.07 си направих бърз тест за коронавирус, както и снимка на бял дроб. Тестът беше отрицателен, а снимката не показа нищо. Същия следобед вдигнах еднократно и лека температура, което също отдавах на факта, че съм настинал на вентилатора. На 6.07 беше първото контролно за Международната олимпиада по математика, където отидох без никакви симптоми, но с две маски една върху друга, с които седях през цялото време, както и със спрей чист спирт, с който дезинфекцирах ръцете си. В стаята бях единственият човек с маска, а разстоянието между всеки двама участници беше поне 2 метра на ширина и дължина. На 6.07 вечерта излезе положителна проба на момче от класа ми, с което на бала не съм имал контакт. Макар че вече денонощие нямах никакви симптоми, реших да си направя PCR тест в 7:00 на сутринта на 7.07, когато беше и второто контролно за МОМ. На второто контролно отново бях единственият в стаята с маска (още повече с две), както и отново дезинфекцирах ръцете си със спирт. На 7.07 вечерта излезе положителният ми тест за коронавирус. Забележете, че на 6.07 и 7.07 „температура, хрема и кихане“ не съм имал, както и до момента нямам. Кашлящи в стаята имаше, но това не бях аз.

… Аз и семейството ми се намираме в отлично здраве в момента. Бъдете здрави и се пазете. Не само от вируса. Източник на OFFNews от училището потвърди за случващото се и допълни картината. На бала е присъствала учителка, за когото по това време вече се е знаело, че е положителен за COVID, казва източникът ни. Няма информация дали тя е била заразена, „но това, което е сигурно е, че след този бал СМГ пламва“ – споделя той. Според неговата преценка е възможно към днешната дата заразени да са 60-70 ученици. „Въпреки това много от децата отказват да си правят проби, за да не бъдат поставени под карантина и заминават на море“, споделя източникът ни притеснен, че някои проявяват симптоми, но отказват тестване. Ако в училището се извършва дезинфекция, той не я е забелязал. Дали е информирана РЗИ е неизвестно. Дали в Регионалното управление на образованието с принципал МОН знаят също е въпрос без отговор. Но е известно друго. В седмицата след приключването на учебната година в СМГ е пълно с учители – директорът събира методическите обединения. Групи от по 20-ина учители се събират в учителската стая.

Днес е имало педагогически съвет. Той вече е проведен онлайн. Предстои в СМГ да бъде проведено записването на новоприетите ученици – 156 приети след четвърти клас и още толкова – след седми. С родителите им числото набъбва. OFFNews отправи редица въпроси до Министерството на образованието, които да изяснят официално ситуацията, какво е предприето и как ще се организира записването на новоприетите ученици. Щом получим отговори, ще информираме читателите си.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече