петък, май 29, 2020

За пръв път от близо век Великобритания ще проведе избори през декември

За пръв път от почти сто години Великобритания ще проведе парламентарни избори през декември. Депутатите в Уестминстър гласуваха тази вечер предсрочните избори да бъдат на 12 декември, удовлетворявайки желанието на премиера Борис Джонсън на четвъртия му опит да прокара това решение през парламента.

Те гласуваха с 438 гласа „за“ и 20 „против“ за избори в навечерието на Коледа, които се очаква да бъдат най-непредвидимите от десетилетия, отбелязва в. „Гардиън“. Сега решението трябва да мине и през Камарата на лордовете, където не се очаква да срещне съпротива.

Парламентът ще бъде разпуснат идната сряда за кампания, която ще продължи пет седмици и ще се фокусира върху Брекзит, след като премиерът Джонсън не успя да изпълни обещанието си страната да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. 

Изходът бе отложен за 31 януари с опция да се осъществи и по-рано, ако все пак сделката за него получи одобрението на парламента.

Торите ще агитират предимно в полза на сделката, която премиерът уговори с ЕС-27 в последния момент, а лейбъристите обещават втори референдум. 

Партията за Брекзит ще се позиционира още по-вдясно от Джонсън, призовавайки за Брекзит без сделка, докато либералдемократите ще продължат да защитават идеята, че Великобритания трябва да остане в ЕС.

Социологическите проучвания дават на консерваторите около 10 пункта преднина пред лейбъристите – но бившият премиер Тереза Мей имаше дори по-голямо преимущество преди вота през 2017 г., който в крайна сметка ѝ коства мнозинството в парламента.

Лявата партия на Джеръми Корбин е разделена по въпроса дали трябва да се проведат първо избори или втори референдум; но кабинетът в сянка реши да подкрепи изборите, след като парламентът гарантира, че няма да се стигне до Брекзит без сделка и отлагането му бе одобрено и от ЕС.

„Този вот е възможност, която идва веднъж на поколение“, заяви Корбин след гласуването.

„Няма как изборът да бъде по-очевиден: лейбъристко правителство ще е на ваша страна, а консерваторите на Борис Джонсън, които смятат, че са родени, за да властват, ще се грижат само за привилигированите.“ Корбин обеща още невиждано амбициозна и радикална кампания.“Това е най-удобната възможност да изберем правителство, което да спре Брекзит“, каза лидерът на либералдемократите Джо Суинсън.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече