неделя, юни 26, 2022

Зам.-министър на отбраната: Войната в Украйна ще бъде дълга

„Войната в Украйна ще бъде дълга“. За това предупреди заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов пред БНТ.  

Той обясни, че решението на парламента за Украйна има два сериозни аспекта – ремонт и капацитет. Министерство на отбраната ще направи всичко възможно да изпълни решението на Народното събрание. Имаме 7 завода, които са специализирани в различни дейности и системи, посочи Божилов. 

Според заместник-министъра на отбраната страната трябва да се бори и срещу хибридните и кибератаки. За България е много важно да има авиация, защото охраната на въздушното пространство изисква тази възможност, изтъкна Йордан Божилов.

Божилов уточни, че българската авиация не е приземена, а задачата на Министерство на отбраната е да се използват настоящите изтребители максимално дълго време, докато дойдат изтребителите Ф-16. Трябва да имаме самолети задължително, тъй като сме външна граница, допълни Божилов.

Йордан Божилов отбеляза, че най-големият проблем е, че поддържаме стара съветска техника. Вървим към придобиване на нова техника, нови самолети и ще поискаме подкрепа от технически средства, с които не разполагаме, за да може да кажем, че българската територия е защитена, увери заместник-министърът на отбраната. 

Той поясни, че във вчерашния Ден на армията желанието е било да се покаже армията като част от нашето общество, а не да се демонстрира въоръжението и съветските системи, което в настоящата обстановка не е добре. В ситуация сме на усилена бдителност, много от поделенията дават повече дежурства, има повече учения и повече военнослужещи са ангажирани в техните военни дейности, стана ясно от думите на Божилов. 

Той каза в заключение, че усилваме и нашите отбранителни способности с нашите съюзници. Очаква се в близко бъдеще да дойдат италианци и един военен контингент от Албания. Бойната група ще бъде сглобявана на полигон Ново село, каза още Йордан Божилов. 

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече