неделя, октомври 24, 2021

Заплаха. F-16 може да носи ядрено оръжие!

Във вторник в световните медии обиколи новина за местоположението на американските ядрени оръжия в Европа. Изтичането на тази информация стана от официален доклад на НАТО. Вашингтон пост коментира по този повод – наскоро бе публикуван и впоследствие изтрит документ, свързан с органите на НАТО, който предизвика заглавия в Европа с очевидно потвърждение на публична тайна – американски ядрени оръжия се съхраняват в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

ВИДЕО – Документът е озаглавен „Нова ера за ядрено възпиране? Модернизацията, контролът над въоръженията и съюзническите ядрени сили“. Докладът е изготвен от канадски сенатор на Комитета по отбрана и сигурност на Парламентарната асамблея на НАТО и оценява бъдещето на политиката на ядреното възпиране на организацията.

Но това, което ще направи новина по-късно, е референция, която разкрива местоположението на около 150 американски ядрени оръжия, които се съхраняват в Европа.

Според копие от документа, публикуван във вторник от белгийския вестник De Morgen, раздел за ядрения арсенал гласи: „Тези бомби се съхраняват в шест американски и европейски бази – „Клейне Брогел“ в Белгия, „Бюхел“ в Германия, Авиано и Геди-Торе в Италия, Волкел в Холандия и „Инджирлик“ в Турция.

Документът на НАТО е с дата 16 април. В първоначалната версия на доклада от 16 април 2019 г. се посочват базите с ядрените оръжия, но при последвалата редакция имената на базите отпадат от текста.

Заплаха

Според доклада бомбите са гравитационни – В61 и се предвижда да се използват от самолети с двойно предназначение, каквито са Ф-16. Бомбите В61 са разработени в средата на 60-те години на миналия век и са разположени в европейските бази преди подписването на договорите между Вашингтон и Москва за контрола на въоръжаването.

Сега основният въпрос, който трябва ние да си зададем е следният – на фона на напрежението между Турция и САЩ дали щатите няма да решат да прехвърлят ядреното оръжие от Инджирлик в България? И да не би това да е причината толкова много да се настоява България да придобие именно F-16.

Бомбите B61, които в момента са в Инджирлик могат да се използват от самолети на тактическата авиация – F-16, F-18, F-22.

Какъв според Вас е шанса покрай сделката за F-16 да ни натресат американско ядрено оръжие в България? Ако това се случи – да напомним на всички – то ще бъде под американски контрол, а не под български и ще ни превърне в заложник на американските авантюри.

А официалната позиция на Кремъл относно разполагането на американски ракети и ядрено оръжие в Европа е пределно ясна – отговорът ще бъде огледален и заради американските игри срещу нас ще бъдат обърнати руските ракети.

Източник: Cross.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече