събота, август 15, 2020

Заради войната по пътищата – Институтът за пътна безопасност започва 24 часов мониторинг

Институтът за пътна безопасност започва безпрецедентен 24-часов мониторинг на българските пътища. Той ще се осъществи с помощта на гражданите. Всеки месец институтът ще представя бюлетин с проблемите по българските пътища.

„Това лято минахме границите на всичко нормално. Повтаряме една и съща грешка и отговорността за състоянието на пътната безопасност е на българската политическа класа”, заяви в „Тази неделя” по БТВ Богдан Милчев, председател на Института за пътна безопасност.

„Няма нито един шофьор, който да иска да излезе и да убие или да бъде убит на пътя. Хората обаче винаги ще допускат грешки. Ние трябва да сменим цялата си политика и философия. Не може да сложим на 7 милиона българи по един пътен полицай, който да го контролира и глобява”, каза Милчев.

Според него хората не могат да бъдат променени. Промяната трябва да дойде от средата – инфраструктура, законодателство и механизмите за взаимодействие и контрол между съответните институции.

„Откакто свършиха изборите досега са загинали 60 души. Ние не виждаме реакция и някой да се е разтревожил. Изкарахме Пътна полиция на улицата с пиар акции – нямаме нужда от това. Проблемът е много глобален и политиците не могат да го решат”, каза още Богдан Милчев.

Той постави и диагноза на пътната безопасност в България – алчност, некомпетентност и безотговорност.

Богдан Милчев коментира още, че е на път да се убие най-добрата идея, която е давана досега – създаването на Държавна агенция за пътна безопасност. Тя е инструмент на политическата класа да накара всички институции да започнат да си вършат работата.

„Повече от 10 г. те не издават доклад за състоянието на пътната безопасност и да анализират проблема. В средата на годината сме, а все още няма такъв за 2018 г.”, коментира Милчев.

Източник: Flashnews

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече