петък, април 19, 2024

Защо китовете не се разболяват от рак

Изследването може да помогне за предотвратяване на рак при хората

Логично е, колкото по-дълго живее едно животно, толкова по-големи шансове има да развие рак. С китовете обаче това не е така. Големите китоподобни имат по-ниски нива на ракови клетки, отколкото много други животни, включително и хората. В ново проучване, изследователите се опитват да разберат защо се случва това.

В борба с болестите

От появата на сериозните заболявания човечеството се опитва да намери дългосрочно решение за тяхното предотвратяване и лечение. С по-дълбокото ни разбиране за живота неизменно се появява и желанието за неговото удължаване. Сега умните риби са на път да помогнат в дилемата. Учените са далеч от мисълта да отдадат случващото се на наистина добри гени. И последващите изследвания дават много интересни отговори.

Какво се случва в природата?

Тъй като китовете живеят наистина дълго, те са изложени на множество патогени. По този начин развиват подобрени гени за защита срещу тези заболявания, като механизми за възстановяване на ДНК и други биологични процеси. Екип от учени реши да проучи как гените на китове се дублират. Те са използвали ДНК секвениране, за да създадат генетична карта на супресор на тумори на китовете и тези на 15 други вида бозайници.

След това ги сравняват. Това, което откриват са 71 гена за потискане на тумора, които са били дублирани в изследваните китове. Също така е имало находища на CXCR2. Това е ген, за който се смята, че регулира имунната функция, разпространението на тумори и увреждането на ДНК.

Откритието е важно, тъй като сега бъдещите изследователи могат да използват данните, за да създадат гени за потискане на тумора при по-малки животни и дори при хората. Вече са започнали разработки в тази насока.

Предпазване или лечение

Би било интересно да се изследва ефектът от тези запазени варианти на TSGs, идентифицирани при китове в човешки клетки. Подобен начин на разследване в крайна сметка може да доведе до намиране на нови пътища, които служат за подобряване на клетъчните механизми, предпазващи от увреждане на ДНК, рак и стареене.

Все още сме далеч от разбирането, как тези резултати всъщност биха могли да помогнат на хората и може би на други животни в борбата им срещу рака. Добре е обаче да знаем, че имаме още един път, който да проучим за потенциално лечение.

Източник: Smartnews.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече