неделя, юни 20, 2021

Защо някои спомени приличат на филми

Необятните човешки мозъци

Заучаването на нови действия може да доведе до запомнящи се провали. Учените казват, че времевите клетки на мозъка помагат да се организират и запечатат тези преживявания в съзнанието ни. Ако паднете от колело, вероятно ще получите кинематографичен спомен за преживяването: вятърът в косата ви, светлината от слънцето, камъчето на пътя. Това е известно като епизодичен спомен. Сега изследователите са идентифицирали клетки в човешкия мозък, които правят този вид памет възможна.

Клетките се наричат времеви и поставят някакъв времеви печат върху спомените, докато се формират. Това ни позволява да си припомним последователности от събития или преживявания в правилния ред.

Синхронизиране на мозъка

Времевите клетки са били открити при гризачи преди десетилетия. Новото проучване е от решаващо значение, тъй като човешкият мозък е много по-комплексен. Екип от изследователи е открил времевите клетки, след изследване мозъка на 27 души, които е трябвало да бъдат подложени на операция поради тежка епилепсия. Като част от тяхната предхирургична подготовка, на пациентите са били поставени електроди в хипокампуса и други области на мозъка. Те са участващи в навигацията, паметта и възприемането на времето.

В експеримента пациентите изучават последователности от 12 или 15 думи, които се появяват на екрана за период от около 30 секунди. След кратка почивка е трябвало да си спомнят думите, които са видели. Междувременно изследователите са измервали активността на отделните мозъчни клетки. Открит е бил малък брой от тях, който се е задействал в точно определено време по време на всяка последователност от думи. Именно те са маркирали отделни сегменти от време в рамките на 30-секундния прозорец.

Изглежда, че тези времеви печати помагат на хората да си припомнят кога са видели всяка дума и в какъв ред. Мозъкът вероятно използва същия подход, когато преживяваме някакво по-емоционално преживяване. Резултатите помагат да се обясни защо хората, които имат увреждане на хипокампуса, могат да изпитват странни проблеми с паметта.

Експериментите

Учените сравняват спомените на група хора, току-що завършили обиколка в Калифорнийския университет в Сан Диего. Тя е включвала няколко инсценирани събития. Всички участници си спомнили повечето неща, които са направили, включително заключване на велосипед и пиене от фонтан. Но хората с увреждане на хипокампуса не са били в състояние да поставят тези събития в правилния ред. Последователността е била изтрита.

Въпреки че времевите клетки са от решаващо значение за създаването на последователности, те все пак не са часовници, които отчитат с равномерно темпо. Възможно е да се ускорят или забавят, в зависимост от фактори като настроението.

Източник: Smartnews.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече