петък, юли 10, 2020

30 юли – Терминаторът навършва 72 години

На 30 юли рожден ден има Арнолд Шварценегер.

Арнолд Алоис Шварценегер (от немски на английски: Arnold Alois Schwarzenegger) е австрийски и американски бивш професионален културист, актьор, режисьор, предприемач, инвеститор и политик.

Той е губернатор на щата Калифорния в периода 2003 – 2011 г. От 1987 г. има звезда на Холивудската алея на славата.

Печели наградата „Мистър Вселена“ през 1967 г. – на 20-годишна възраст, а впоследствие 7 пъти „Мистър Олимпия“. Оставя важна следа в историята на културизма. Автор е на няколко книги и многобройни статии за този спорт.

В ранните си години спечелва широка популярност като успешен културист, а по-късно и като успешна филмова екшън звезда от Холивуд. Като културист носи прякора Австрийски дъб, а в политиката е наричан и Калифорнатор (по аналогия с героя от „Терминатор“).

Като кандидат на Републиканската партия е избран за губернатор на щата Калифорния след предсрочни избори на 7 октомври 2003 г. с мандат до 8 януари 2007 г. На редовните избори на 7 ноември 2006 г., Арнолд е преизбран за губернатор на Калифорния.

Арнолд Шварценегер е женен за Мария Шрайвър в продължение на 25 години и двамата имат четири деца. През 2011 г. става ясно, че преди 14 години Шварценегер е бил замесен в извънбрачна връзка със своя служителка, от която има син. Това води до раздялата на Шварценегер и Шрайвър, като Шрайвър подава молба за развод. По-късно Мария споделя, че все пак има възможност и да не се стигне до развод.

Може би най-известният му филм е Терминаторът, наред с други филми като ХищникътТерминатор 2: Денят на страшния съдТерминатор 3: Бунтът на машинитеТерминатор: ГенисисИстински лъжиЧенге в детската градинаЗов за завръщанеДжуниърКоледата невъзможна и холивудския му пробив Конан Варварина.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече