неделя, юни 26, 2022

54% инфлация в Турция. Цените растат неудържимо

Анализатори отбелязват, че Централната банка се намира под натиск, защото турският президент Ердоган продължава да вярва, че с ниски лихви ще успее да раздвижи икономиката и експорта

Инфлацията в Турция достигна рекордно ниво за последните 20 години. Цените растат все по-бързо, а войната в Украйна ще нанесе нов удар по турската икономика, включително в сферата на туризма.

Цените в Турция скочиха през февруари с над 50 на сто на годишна база – това е най-високото ниво на инфлация от 20 години насам, когато Реджеп Тайип Ердоган застана начело на правителството с обещанието да осигури стабилни цени и икономически ръст.

Германският „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) цитира статистически данни от страната, според които потребителските цени са се повишили с 54,44% на годишна база. Енергийните цени са скочили с 83% (през януари повишението е било все още от 76 на сто), а цените на хранителните продукти с 65%. И то въпреки предприетото от правителството намаление на ДДС.

Централната банка е под засилен натиск

Анализатори отбелязват, че Централната банка се намира под натиск, защото турският президент Ердоган продължава да вярва, че с ниски лихви ще успее да раздвижи икономиката и експорта. Правителството в Турция наскоро намали данъка върху електроенергията, но се предполага, че неблагоприятните отражения на войната в Украйна ще са значително по-големи, така че и тази мярка ще остане без ефект.

Турската лира продължава да се намира под силен натиск, а войната в Украйна затруднява външното финансиране. Русия, Китай и Германия са най-големите вносители на стоки в Турция. Турският министър на търговията Мехмет Муш потвърди, че „Русия и Украйна са сред най-важните търговски партньори на Турция“. Според него военният конфликт нанася тежък удар на икономиката и политическата стабилност на целия регион.

Туристите от Русия и Украйна

Турция, която не се включи в западните санкции срещу Русия, внася близо половината от необходимия ѝ природен газ от Русия. Житото, което Турция внася предимно от Украйна и Русия, междувременно поскъпна сериозно. А войната в Украйна навярно ще се отрази неблагоприятно и на туризма.

През 2021 година 27% от туристите в Турция са били именно от Русия и Украйна. Затова чуждите икономисти вече снижават прогнозните си оценки за икономическия ръст на Турция през тази година. Американската инвестиционна банка „Голдман Сакс“ например я снижи от 2,5 на 1,5%.

Източник: Fakti.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече