събота, май 15, 2021

Аферата „Рекет“ се задълбочава

Аферата „Рекет“ се задълбочава, след като италианският вестник La Verita публикува допълнителни аудиозаписи и снимков материал. На записите се чува как специалният прокурор на Северна Македония, Катица Янева заявява, че действащият по делото „Империя“ обвинител Лиле Стефанова „не може да направи нищо без нея“. По-късно Янева се оправда, като заяви, че последните изтекли записи са част от опитите й да привлече бизнесменът Орце Камчев като свидетел в досъдебно производство. В друг аудиозапис Боян Йовановски се хвали с взаимоотношенията си с македонския премиер Зоран Заев, като дори твърди, че очаква лично да се срещне с него в най-скоро време. 

“Plus Info“ (Македония): Янева е преговаряла с Камчев за да стане той свидетел в ново разследване

Катица Янева заяви, че по време на новите записи по случая „Рекет“, тя е преговаряла с бизнесмена Орце Камчев, за да стане той свидетел в досъдебно производство, водено от Специалната прокуратура.

„Относно днешните записани разговори, представени в медиите, отново заявявам, че в интерес на предварителните разследвания и разследванията, провеждани от прокуратурата, която ръководя, многократно съм разговаряла с различни лица в опит да издействам по-добри позиции за наказателните дела и това често се случва чрез назначени от тях посредници.“, заяви Янева.

„В този конкретен случай през този период се водеха преговори от моя страна с лицето О.К (Орце Камчев) да стане свидетел по ново предварително разследване, което водихме в прокуратурата, заедно с един от помощниците ми прокурори.“, допълни тя.

Янева призова разследващите органи да приключат разследването възможно най-скоро като съберат всички доказателства по аферата „Рекет“, да извършат съдебномедицинска експертиза, да приключат случая и да изчистят репутацията й. 

„Макфакс“ (Македония): Нова информация по аферата „Рекет“ след публикуването на трето продължение на случая

Италианският вестник La Verita публикува ново, трето продължение на аферата „Рекет“, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.

Под заглавието „Боки 13 се гордее с приятелството си с македонския премиер Зоран Заев“, италианското издание публикува четири нови аудиозаписа между Боян Йовановски и бизнесмена Орце Камчев.

Двама чуват глас, който според вестника е на ръководителя на специалната прокуратура Катица Янева, който казва, че прокурор Лиле Стефанова, която ръководи делото“ Империя“, не може да направи нищо без нея .

„Прекалено съм ангажирана, затова не мога да я държа редовно под контрол. Иначе без мен тя не може нищо“, казва според италианския вестник Янева в телефонен разговор.

В друг от публикуваните аудиозаписи, Боян Йовановски твърди, че ще се срещне лично със Зоран Заев. 

„Тера“ (Македония): Специализираната прокуратура обяви позицията си по случая „Рекет“

Скопие. Лили Стефанова, прокурор в Специализираната прокуратура (СП), направи официално изявление по повод пуснатите в медиите аудио- и видеозаписи, свързани със случая „Рекет“. Нейната позиция, е публикувана на уебсайта на СП .Македонското електронно издание „Мета“представя пълния текст на изявлението:

„Като прокурор по делото „Империя“ (срещу Орце Камчев и свързани с него лица, включително от ВМРО-ДПМНЕ – бел. ред) , което в момента е в центъра на вниманието и около което има много спекулации, мисля, че е необходимо да се предостави известна информация на обществеността, за да се предотвратят подобни спекулации:

*През август 2018 г. заподозрените Йордан Камчев и Цветан Панделевски се опитаха да повлияят на досъдебното разследване, което беше насочено срещу тях и други по това време, използвайки познанството ми с господин Ванко Чифлиганец. Уведомих Катица Янева и прокурорите, присъстващи на тази среща, а също така уведомих екипа си от следователи. На среща в Специалната прокуратура Ванко Чифлиганец се опита да получи информация за производството срещу „приятелите му“, Цветан Панделевски и Йордан Камчев. Обясних ясно на господин Чифлиганец, че не смятаме да обсъждаме нищо по темата. Изказването на заподозрения Йордан Камчев в публикуваните кадри, в които той си позволи да използва името ми, е напълно невярно. Считам, че целта на това изявление е да ме дискредитира като прокурор в производството срещу него, особено след като записа разговора с Боян Йовановски. В хода на производството нито един човек лично не ме е питал нищо в случая, нито знаех, че подобни искания са насочени към Катица Янева.

*През втората половина на декември 2018 г. аз лично, като прокурор, изразих несъгласието си с решението на Катица Янева задържаните по делото „Империя“ да бъдат преместени под домашен арест. Чувствах, че домашният арест не може да попречи на заподозрените да повлияят на разследването, което се оказа правилно, като се има предвид сега пуснатите кадри.

*През март 2019 г. също не бях съгласен с решението на Катица Янева да предостави временна документация за пътуване на заподозрения Цветан Панделевски, но въпреки моето противопоставяне такова съгласие беше дадено.

*Решението за издаване на временен документ за пътуване на заподозрения Йордан Камчев е взето от Катица Янева в момент, когато бях в отпуск и не бях уведомена. Научих за това решение от прокурора Елизабета Йосифовска, която е подписала писменото становище.

*На 16 април 2019 г. в кабинета на Катица Янева се проведе среща, на която тя взе определени решения пред присъстващите прокурори, занимаващи се с действия по делата „Империя“ и „Пощенска банка“. По-конкретно, бяхме инструктирани най-късно до 6 май 2019 г. да подадем писмени отчети за щетите и в двата случая, които заподозрените трябваше да платят на държавата, след което делата „да бъдат затворени тук“, а заподозрените „да не отиват в затвора. „. Прокурор Бурим Рустеми и аз обаче подготвихме писмени доклади, в които освен сумите за щети, изброихме и възможните присъди за лишаване от свобода съгласно Наказателния кодекс в случай на споразумение с прокурора. Освен това подчертах, че делото „Империя“ е в много ранен етап на възможно уреждане и че разследването трябва да продължи и през следващия период,“ се казва в изявлението на прокурор Лили Стефанова, публикувано на уебсайта на Специалната прокуратура.

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече