четвъртък, юли 2, 2020

AFP: Талибаните позволиха на „Червения кръст“ да оперира в Афганистан

Афганистанските талибани анулираха продължилата няколко месеца забрана за Международния комитет на Червения кръст да оперира в регионите под контрола на групировката и подновиха гаранциите си за безопасността на работещите в организацията, предава AFP.

Членовете на групировката и Червеният кръст „се съгласиха да следват старото споразумение, заедно с нови обещания за хуманитарна помощ на Ислямския емират, даващи на Червения кръст право да продължи дейностите си“, заяви талибанският говорите Забихула Муджахид в свое изявление.

Членовете на движението са били инструктирани да „направят път за дейностите на организацията и да внимават за сигурността на работниците и екипировката на комитета“.

По-рано през годината бунтовниците забраниха на Червения кръст и на Световната здравна организация да оперират в зони под контрола на талибанското движение и прекратиха гаранциите си за сигурността им. Те не са споменавали здравната организация в изявлението си, което дойде след преговори между членове на талибаните и Червения кръст в Доха.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече