събота, май 30, 2020

Ahval: САЩ ще обсъдят военно сътрудничество с Гърция

САЩ са заинтересовани в дискутирането на военно сътрудничество с Гърция, сред увеличаващото се напрежение в Източното Средиземноморие, пише турската медия Ahval, като се позовава на източници на Държавния департамент във Вашингтон.

Представители на Белия дом са провели няколко срещи със свои гръцки колеги през последните няколко месеца, всички от които са били позитивни и за двете страни и за алианса между тях, заяви служител в Държавния департамент по време на специален брифинг.

„Виждаме много активност в последните месеци и години и нашето партньорство с нашият съюзник Гърция е фундаментално важен за това“, заяви той.

Възможността в Източното Средиземноморие да има залежи на газ и петрол от дълго време водят до сериозно напрежение между Турция, Гърция и Кипър.

Островът е разделен от 1974 г. на населения с преобладаващо гръцко население на юг, чието правителство е международно признато и населена с турци южна част, която е призната единствено от Анкара.

Никозия и Атина не са съгласни с твърденията на Турция, че тя има права за сондиране и ползване на ресурсите в региона, които според нея са собственост и на турските киприоти.

Европейският съюз одобри налагането на санкции срещу Анкара за сондажите по дъното на източната част на Средиземно море, които са част от Изключителната икономическа зона на Република Кипър.

Изявлението на служителя на Държавният департамент на САЩ съвпада с дискусиите, свързани с това, че Турция бавно се отдалечава от запада и се приближава до лагера на Русия, след покупката си на руски системи за противовъздушна отбрана С-400.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Източник: Focus-news

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече