събота, юли 2, 2022

Ако ваксинираме по 120 хил. души месечно – епидемията ще бъде овладяна до края на годината

Ако у нас се ваксинират по 120 хил. души месечно – епидемията от коронавирус ще бъде овладяна до края на годината. Прогнозата направи в „Тази сутрин“ проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика към БАН. Има и песимистична прогноза – без масова имунизация епидемията ще бъде овладя след средата на 2022 година. До тогава се очаква смъртните случаи заради заразата да достигнат 50 хил.

В краткосрочен план, според него, при един национален „локдаун“ случаите ще намалеят с 10-15% за кратко време. Според него основният показател в статистиката е броят на пациентите в интензивни отделения.

Това число трябва да се гледа, да си спомним как беше ноември преди големия „локдаун“, На 25 ноември имаше 400 случая на пациенти в интензивни отделения. 20 дни след въвеждане на „локдауна“ това число продължи да се качва, стигна до 600. Това е най-опасното в момента, днес в интензивни отделения са 609, обясни проф. Кунчев. Той посочи, че сме далеч от платото, а случаите ще продължат да се увеличават, докато не се затегнат мерките в национален план. Проф. Кунчев беше категоричен, че всички точки, където хора контактуват, трябва да бъдат затворени, за да има ефект.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече