вторник, септември 21, 2021

Актуализацията на бюджета е изготвена, има обещание с нея да няма пенсионер под линията на бедност

С допълнителните приходи от подобрената икономическа обстановка и по-доброто събиране на данъци плюс приходите от Плана за възстановяване и развитие (бел. ред. – той обаче още не е внесен пред Европейската комисия, а е на обществено обсъждане), очакваме малко над 2 млрд. лева над планираното за държавния бюджет за 2021 година. Планираме разходи от малко над 1,8 млрд. лева. Това каза служебният министър на финансите Асен Василев.

По думите му, 575 млн. лева от разходите ще отидат за социалната сфера, 430 млн. – за подпомагане на бизнеса, 335 млн. – за здравеопазване.

Актуализацията на пенсиите е заложена от 1 октомври – минималната пенсия ще стане 340 лева, максималната ще е 1500 лева, социалната пенсия ще е 170 лева. За 1 септември ще остане плащането от 50 лева за пенсиите, които „чисто технически“ не могат да бъдат актуализирани тогава – от октомври вече има промяна на минималната пенсия, ще има „социална надбавка“ за пенсиите под линията на бедност, която е 369 лв. в момента. Всички пенсионери ще бъдат извадени над линията от бедност, увери Василев, но предупреди – ще има проверки, не става въпрос за пенсионерите с допълнителни жилища и влогове, които ще вземат социалната надбавка. Това ще стане обаче ако актуализацията бъде приета от парламента.

Служебният министър на финансите уточни, че в актуализацията е предвиден „най-скъпият възможен вариант” за избори – 2 в 1, т.е. президентски избори в два тура и предсрочни парламентарни избори Има повишение на вноската за Европейския съюз, заради Brexit, а още около 200 млн. лева отиват за други разходи, например за бедствия и аварии, стана ясно от казаното от Василев.

В актуализацията няма промяна на данъци, няма промяна на прагове на доходите (максималния осигурителен доход), увери Василев след въпрос, че актуализацията на пенсиите е свързана с актуализация на осигурителните доходи. За осигурителния доход е редно „като във всяка нормална държава“ промяната да следва промените в средната заплата, а не административно, е тезата на служебния финансов министър. Василев съобщи, че на 21 юли е имало срещи с 5 от всички партии в парламента, като плановете са им представени. Става въпрос за всички партии без ДПС. На Обществен съвет в 14:00 часа днес, 22 юли, ще бъде представен пълният пакет за актуализация на държавния бюджет за 2021 година. Заседанието ще се излъчва пряко.

Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече