сряда, април 14, 2021

Американски учени разработиха метод за прием на лекарства чрез имплантирано устройство в кожата

Хюстънският изследователски институт разработи малко плоско, захранвано с батерии устройство, което е предназначено да бъде заредено с едно или повече лекарства и след това хирургично имплантирано под кожата на пациента. След поставянето на новата технология в организма на човек, тя освобождава необходимите лекарства в точни количества в контролирани интервали, които са специфични за всеки пациент, за период от една година, преди да се изисква повторно пълнене на устройството.

При необходимост от промяна на дозата или времевия интервал, в който трябва да бъде прието лекарството, новото устройство просто се репрограмира.

Чрез външно предаване на специфичен Bluetooth сигнал към микрочипа на импланта, лекарите могат да променят напрежението, което се прилага към силиконов нанофлуиден канал в устройството. В лабораторни тестове това позволява на създателите да превключват между стандартно, намалено или увеличено освобождаване на определените лекарства.

При проведеното изследване учените изпробват технологията за разпределяне на лекарства за лечение на ревматоиден артрит и високо кръвно налягане, заболявания, при които често медикаментите се дават в определено време на деня и в различни дози.

Досега функционалността на лекарственото снабдяване на устройството е тествана чрез in vitro експерименти, въпреки че способността му да приема Bluetooth сигнали, докато е имплантирано, е успешно тествана при животни.

„Ние виждаме този универсален имплант за лекарства като част от бъдещето на иновациите в здравеопазването.“, казва проф. Алесандро Гратони, автор на доклада от изследването. „Хората с някои хронични заболявания имат най-голяма полза от новия имплант, тъй като е необходимо да приемат лекарства през нощта, което понякога е твърде неудобно за тях. Това устройство може значително да подобри управлението на заболяванията и да предпази хората от пропускане на необходимите дози медикаменти“.

Източник: Framar.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече