неделя, декември 5, 2021

Ангел Кунчев очаква да бъдем третирани като държава, в която да не се ходи

„Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна. Ако не увеличим процента на ваксинираните, ще имаме много други проблеми, не само ходенето по заведения“. За това предупреди държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

По думите му тепърва ще имаме проблеми и с туристическия сезон, и с организирането на каквито и да е мероприятия. Все по-често ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи”, изтъкна Кунчев.  

Не мога да кажа кога ще достигнем пика. Ако сравняваме с първите три вълни, според мен сравнително бързо се достига до максимума. 3-4 седмици има покачване, след това плато и спад. Надявам се това да е в рамките на октомври. Дали ще е така, няма как да знаем“, каза Кунчев.

Доц. Кунчев подчерта, че не само в България цифрите са високи. По негови думи цяла Източна Европа е в пика на четвъртата вълна.

За състоянието на болниците, Кунчев коментира, че винаги, когато има извънредна заболеваемост, на каквато сме свидетели, е притеснително състоянието им. Нашата основна цел е никой да не остане без необходимата медицинска помощ. До момента това не се е случило и не вярвам да се случи. Следим натовареността на болниците, миналата седмица беше между 70% и 90%. Това значи, че все още има някакъв резерв, посочи Кунчев.

Той подчерта, че все пак броят на новите случаи е висок – почти всеки ден се регистрират над 2000 случая. Забелязвало се и задържане на настанените в болници, което е сравнително добър показател. Близо 5500 са всички настанени в лечебни заведения в страната, около 400 са тези в интензивни отделения, отчете здравният инспектор. 

„Това е много динамичен показател, зависещ и в кой стадий се намира района. 5 области са в тъмночервена зона, там е най-напрегнато. Не е нещо, с което вече не сме се сблъсквали. Това е четвърта вълна, продължава лимитиращ фактор да са хората, не сградите и леглата. С персонала наистина е трудно, категоричен бе Кунчев. 

Най-натоварено според него е в столичните болници, както и в Габрово, Видин, Монтана, Кюстендил, Перник.

По отношение на новите мерки за заведенията, Ангел Кунчев посочи, че това е общият ни стремеж – да могат хората с COVID сертификат, в 90% от случаите става въпрос за хора, които са се имунизирали, да имат пълна свобода на предишния си живот, да могат да посещават културни и спортни събития, да ходят на заведения, театър. Тази практика не е измислена от нас, ясно е, че това е пътят, по който ще вървим.

Лошото е, че в западните страни при 80-90% имунизирани, това важи за цялото общество. При нас ще важи за един ограничен брой хора около 20%. В крайна сметка това е начинът да покажем как можем да излезем от тази криза, поясни здравният инспектор. 

Според него основната цел на тази мярка е да не пречи на нормалния живот и на икономиката. Мярката не е задължителна и ще важи за заведения, в които персоналът също е напълно ваксиниран. 

„Виждали сме как става, с мобилен телефон на входа много бързо може да се провери QR кодът. Сертификатът може да се носи и на хартия. Чрез QR кода не може да се достигне до лични данни. Единственото потвърждение е, че собственикът е ваксиниран”, обясни Кунчев. И подчерта, че ще има и засилени проверки. 

„Ако ние не увеличим процента на ваксинираните, ще имаме много други проблеми, не само ходенето по заведения. Ще имаме проблеми и с туристическия сезон, и с организирането на каквито и да е мероприятия. Все по-често ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи”, допълни Кунчев.

Ангел Кунчев очаква тестовете да станат много по-достъпни, лесни за употреба и по-евтини. Предстои мярката да бъде обсъдена с културния и спортния сектор. Очаква се тя да влезе в сила от началото на ноември. 

За фалшивите сертификати здравният инспектор обясни, че може да бъде разкрит, ако е подправен. Ако обаче двете страни – лекар и пациент, се договорят и ваксина не е поставена, но сертификатът е издаден и разпространен във всички журнали, то тогава издаденият сертификат на практика е верен, но не е вярно, че лицето е ваксинирано. 

„Изпращали сме сигнали и до прокуратурите. Проверяват се няколко имунизационни пункта в Пловдивско. Аз лично получих няколко сигнала за Ловеч, София. Не е лесен процесът, но тези, които го правят, трябва да знаят, че наказания ще има и те ще бъдат високи. Моята идея е да прегледаме още веднъж броя на лабораториите, които работят, защото той е твърде голям. Ако имаме съмнение, ще отнемем акредитацията на някои от тях, за да сме сигурни, че тези, които работят, го правят както трябва“, каза още той.

Според него към момента нов локдаун не се налага.

Източник: Актуално

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече