неделя, октомври 24, 2021

Атанас Мангъров: Смъртността от китайския вирус е 10 процента, лечение няма

Новият вирус, който стана популярен като „китайски вирус“ е популярен сред дивите животни. Понякога той преминава и върху хората. Заразяването става чрез контакт до биологични секрети на заразени животни и може да се получи заразяване от човек на човек, когато човек влезе в пряк контакт с биологичните секрети на болен. Тук става въпрос за кихане например. Това коментира доц. Атанас Мангъров в ефира на Нова тв.

Този вирус няма условия да съществува в човешката популация. Но в огромна част от случаите той дава едно грипоподобно заболяване. В 10% от случаите нещата могат да се развият лошо и човек да загине. Т.е. смъртността от тази инфекция е 10 на сто, посочи той.

За този вирус познатите ни препарати за лечение не помагат. Нищо не помага срещу него. Причинатна е , че вирусите са много изменчиви. Същото нещо го имаше и през 2012 година, когато имаше вирус, наречен средноизточен респираторен синдром. Това беше пак такъв коронавирус, но от друг тип. Тоест това са вируси, които от време на време преминават от животни сред хората и понеже нямат антитела срещу тях, причиняват много тежки заболявания,  от които пациента може да умре, обясни Мангъров. 

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече