неделя, октомври 24, 2021

Австрия освободи условно Дейвид Ървинг

Австрийски съд освободи на пробация историка Дейвид Ървинг, който бе осъден за отричане на Холокоста. Ученът твърди, че е променил мнението си за събитията от Втората световна война. 

Британският историк Дейвид Ървинг излезе на свобода в условия на пробация. Той бе осъден на три години за отричане на Холокоста през февруари. Съдът реши да го освободи, след като разгледа предложенията за намаляване на присъдата, както и за нейното увеличаване, съобщи BBC. Съдът не огласи условията на пробацията и дали Ървинг ще остане в Австрия.

Процесът предизвика международни реакции заради критики както за отричане на историческия факт на геноцида към евреите, така и за нарушаване на гражданската свобода на изразяване. Той бе осъден заради изявление от 1989 г. в Австрия. Той отрекъл съществуването на газовите камери в лагера в Аушвиц. По-късно историкът определи думите си като „грешка“. „Осъдиха ме за нещо, което съм направил преди 17 години“, каза Ървинг.

През Втората световна война в концентрационните лагери загиват над шест милиона евреи и представители на различни малцинства. По време на еднодневния процес историкът призна, че през 1989 г. е отрекъл, че нацистка Германия е избила милиони евреи. Ървинг обясни, че е казал това, в което вярва. Схващането му обаче се е променило, когато е прочел личните записки на Адолф Айхман, едни от организаторите на геноцида над европейските евреи. „Отрекох Холокоста, въз основа на знанията, които имах по това време, но през 1991 г., след като прочетох записките на Айхман, не съм казвал това повече и не бих могъл да го твърдя”, каза Ървинг пред съда.

Процесът срещу Ървинг съвпадна с ескалацията на кризата с Иран, който отрича Холокоста и открито заплашва съществуването на Израел.

Техеран организира конференция, посветена на Холокоста срещу евреите през Втората световна война. На конференцията са се събрали учени и общественици, отричащи провеждането или мащаба на събитието. „Тенденцията на развитие на режима върви надолу, както обеща Бог и както искат всички народи“, подчерта президентът Ахмадинеджад. „Независимо дали Холокостът се е случил или не, и дали е имал огромен мащаб или не, това става предтекст за агресия и заплахи срещу страните от региона“, добави той. Махмуд Ахмадинеджад призова участниците да изследват детайлно подробностите около Холокоста.

Провеждането на конференцията предизвика острите реакции на международната общност. В няколко европейски страни, например Германия, Полша, Австрия и Франция, Румъния отричането на Холокоста е забранено. 

Кой е Дейвид Ървинг

Според различни оценки, той е един от най-сериозните изследователи на Втората световна война. През 1977 г. написва книгата „Войната на Хитлер”, в която разглежда най-унищожителната война в историята на човечеството, от гледната точка на Адолф Хитлер и нацистите.

Ървинг е интервюирал, членове на кабинета на Хитлер и е имал достъп до непубликувани документи на нацисткия режим. Понастоящем Ървинг дължи повече от 1 милион британски паунда, заради загубени дела, свързани с отричането на холокоста. Книгите на Ървинг са поставени за свободно изтегляне от интернет на британския уеб сайт FPP.co.uk. Повече за Дейвид Ървинг можете да прочетете в Уикипедия.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече