сряда, октомври 20, 2021

Българинът вече не е най-бедният в ЕС, но най-недоволен от заплатата си

В България има по-малко хора от Румъния, но средната оценка на жилищните условия е по-ниска. Условията на живот в България в много отношения не са най -лошите в целия Европейски съюз, но българинът определено не е доволен от тях.

Това се доказва от сравнителните данни на Евростат за качеството на живот, публикувани във вторник. Например средният годишен доход на българин е 4612 евро, докато в Румъния той е 4267 евро и е най -ниският в Европейския съюз. Данните обаче показват, че румънците оценяват финансовото си състояние на 7,3 пункта по 10-точкова скала, а българите на 5,4. 70,6% от българите оценяват финансовото си състояние като много лошо, докато в Румъния само 25,7% от хората се оценяват като такива. Разбира се, и двамата членове са в дъното на таблицата за изплащане. В Австрия средният годишен доход е 26 555 евро, в Германия 23 515 евро, а в Гърция 8 777 евро. Това не е средната работна заплата, която е много по -висока, а средният доход, който включва както пенсии, така и социални помощи и се отнася за цялото население, а не само за работещите, пише „24 часа“.

Всеки десети българин консумира алкохол ежедневно България е сред топ пет на страните от ЕС с най-голям дял на хората, които пият всеки ден. 10,2% от българите употребяват алкохол ежедневно. Сравняването на България и Румъния по отношение на оплакванията за заетост и безработица показва същите тенденции. В Румъния 65,6% от хората в трудоспособна възраст имат работа, а в България – 68,5%. Но в България средната оценка за работа е 6,4, а в Румъния е 7,2 по 10-балната скала. Същото е и с условията на живот.

Румънците определено живеят по-близо заедно от българите – 45,1% от румънците живеят в къщи, които нямат отделна стая за всеки човек над 18 години, докато в България 39,5% от населението е в това положение. Румънците обаче са по-доволни от условията си на живот, тъй като им дават средна оценка 7,4, а българите 6 по 10-бална скала.

Самооценките на здравето и околната среда обаче изглеждат по-адекватни. 71,2% от румънците оценяват здравето си като „много добро“, както и 67,2% от българите. Но това горе-долу съответства на средната продължителност на живота, която в Румъния е 74 години и 1 месец, а в България – 73 години и 5 месеца. Що се отнася до околната среда, самочувствието също изглежда адекватно.

В Румъния хората оценяват качеството на въздуха като 7,4 по 10-точкова скала, докато в България е 5,2. Но това съответства на замърсяването с фини прахови частици от 10 микрона, което в Румъния според последните данни е 25,6 милиграма на кубичен метър, а в България – 30,4 милиграма.

Румънците определено имат повече вяра в своите съдебни институции и в Европейския парламент. Северната ни съседка има 55% от хората, които се доверяват на Европейския парламент, докато нашата има 45%. У нас средната оценка, определена от правосъдната система, е 3 по 10-бална скала, а в Румъния е 5,8. В крайна сметка българите са най-разочарованата нация в Европейския съюз. Няма други толкова ниски резултати, колкото 5.4. Румънците оценяват общата си удовлетвореност от живота като 7,3 по 10-балната скала.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече