неделя, септември 20, 2020

Български учени създадоха маска за лице, която убива патогени и вируси

Български учени създадоха маска за лице, която е предназначена за защита от проникване на различни патогени и вируси в дихателните пътища на човешкия организъм. Иновацията също така може да предотврати пренасянето на вирусната инфекция от заразен към хората, с които има близък контакт.

Автор на концепцията за маската е инж. Койчо Митев от Русенския университет, а изобретението е представено по време на пресконференция, провела се на 6 август 2020-а, във висшето учебно заведение. Научният екип включва общо 14 учени от три български университета – Русенски университет „Ангел Кънчев“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Технически университет – София.

Според презентацията, изготвена от научния екип, основното предимство на маската е възможността й да ограничава значително разпространението на вируси и патогени, които се деактивират в двете посоки – от и към потребителя. Това се дължи на иновативен филтър, който е в състояние да убие попадналите отвън или отвътре вирусни частици. Филтърът се активира чрез въздушната струя при процеса на дишане и издишване.

Филтърът съдържа минимум един слой хигроскопична тъкан или нетъкан текстил, обграден от прилепнали гъсти мрежи (сита). Ситата представляват тънки нишки електропроводим метал и/или плат, покрити със слой наночастици от два различни метала – сребро, платина, мед, злато, цинк, магнезий, литий, титан и техни сплави.

Възможно е и разработването на проект, при който мрежите от електропроводим метал да са свързани с преносима батерия, която да осъществява постоянен ток в процеса на работа.

Иновацията, разработвана 4 месеца, е приложима и при разработването на защитни облекла за медицинския персонал на първа линия в борбата с коронавирус, които ежедневно са изложени на силно заразна среда. Според създателите филтърът може да намери приложение и в наземния и въздушния транспорт чрез снабдяване на пътниците с маски или разработване на филтри за климатичните системи.

Маските за лице, произведени от текстил с покритие от сребро и титан, могат да се използват многократно чрез пране до 60 градуса. Текстилните платове, използвани за направата на маската, са покрити с наночастици, които са здраво прикрепени към влакната и подсигуряват преминаването на йони с различен електрически потенциал между различни покрития. Това ефективно деактивира патогените и вирусите, които се съдържат във въздушните капчици, които се отделят при дишане.

Заявката за патент и регистрация на полезен модел е подадена на 5 август 2020 г, като правата от екипа са дадени на Русенския университет.

Източник: Framar.bg

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече