сряда, януари 20, 2021

Баневи съдят прокуратурата за 10 милиона лева

Николай и Евгения Баневи са завели иск срещу прокуратурата за 10 млн. лева заради незаконно задържане, съобщава Lex.bg.

Това стана ясно от думите на Евгения Банева след края на днешното заседание по делото в спецсъда, в което те са подсъдими за престъпна група за пране на пари, данъчни престъпления и присвояване.

Банева обясни, че искът им е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и е внесен в Софийския градски съд, който още не е насрочил делото.

Баневи съдят и държавата в Европейския съд по правата на човека, като делото там вече е било прието за разглеждане и е даден срок, в който двете страни могат да се споразумеят.

Според адвокат Христо Ботев това категорично няма как да се случи.

„Много сериозно са описани нарушенията на прокуратурата и съда“, каза адвокат Ботев.

Той посочи специално изказвания на главния прокурор Иван Гешев, в които говорел за Баневи като за „олигарси и престъпници, които са окрали държавата“.

Евгения Банева каза, че съдът в Страсбург е приел да гледа делото приоритетно, като е дал срок на българските власти да отговорят на 9 въпроса.

„Точка първа е абсолютно неразумно дългият срок на задържане, който към момента за моя съпруг е 22 месеца, почти две години, както и безобразията при нашето задържане, изказванията на прокурори, изнасянето на снимки и видео от личното ни пространство“, каза Банева.

Адвокатите на семейството  изразиха опасения, че делото в спецсъда ще се проточи повече от 10 години заради вписани 200 свидетели и трудното им призоваване за разпит. Днес в съда дойде само един, който беше разпитан за 5 минути.

Сагата „Баневи“
Разследването срещу Баневи започна през есента на 2018 г., когато от прокуратурата обявиха, че приватизацията на завод „Полимери“ в Девня е била престъпна и дружеството било източено от Николай Банев без никакъв контрол от държавата. Предприятието беше приватизирано през 1998 г., когато Банев първо закупи част от капитала, а през 2011 г. стана и мажоритарен собственик.

По-късно „Полимери“ беше източено и обявено в несъстоятелност.

В хода на разследването Баневи бяха обвинени за длъжностно присвояване на общо 84 682 896 лева от „Полимери“, „Елма“ АД, „Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД. Укритите данъци, за които ще отговарят са за над 4,3 млн. лева, като става дума за задължения към НАП на „Полимери“, „Елма“ и „Партнърс комерс“.

Подсъдима с тях е и майката на Николай Банев – Мария. На днешното заседание се разбра, че защитата иска да бъдат разпитани приоритетно определени свидетели, от чиито показания щяло да стане ясно, че Мария Банева няма нищо общо с повдигнатите ѝ обвинения, а така щяло да отпадне и обвинението за престъпна група.

Началото на разследването завари Банев и съпругата му във Франция, където те бяха задържани и екстрадирани в България в края на 2018 г.

Оттогава Банев е в ареста, а Евгения Банева беше освободена преди година срещу „подписка“ заради нужда от спешна операция.

В началото на годината антикорупционната комисия внесе иск за отнемане на имущество за над 140 млн. лева срещу Баневи.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече