понеделник, декември 16, 2019

Бързо, тихо и незабелязано: Източват дебитните ни карти с умни устройства (ВИДЕО)

България е сред лидерите в престъпленията с банкови карти и скиминг устройства. Според експертът по киберсигурност Любомир Тулев от няколко години са зачестили случаите.

“Източването на карта, която си стои в джоба ви, е възможно от няколко години. В метрото това е честа ситуация”, припомня специалистът пред Bulgaria ON AIR. Технологията, с която се случва всичко, не е нова. Струва около 7 000 долара, но не можело да се говори с конкретика.

Това стана ясно още от думите му. “Често пъти такава източваща машина се дава под наем срещу комисиона. Целта е с нея да се направят повече трансакции”, подчерта експертът. Той обясни, че модата с поставянето на устройства над клавиатурата на банкоматите вече отминава, тъй като банките са успели постепенно да направят нещата по-сигурни. “Решението срещу източване на дебитни и други карти е да си купите карта, която действа като щит около вашата. Това струва около 10-15 лева. Антискимираща карта се поставя също в портфейла при останалите”, допълва Тулев.

Той посъветва също да сме изключително внимателни с приложенията, които теглим в телефоните си. Особено онези, на които пише Update, както и да не се отварят всевъзможни апликации, за да не ставаме уязвими и лесна мишена за хакерите.  

Източник: Novavarna.net

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече