неделя, септември 20, 2020

Безлихвен кредит до 1500 лв. на месец за хората в неплатен отпуск

Хората, които са в неплатен отпуск заради ограниченията, наложени заради разпространението на коронавируса, ще могат да теглят безлихвени кредити до 1500 лева, гарантирани от държавата.Такава мярка ще въведе правителството, за да подпомогне най-засегнатите, но само при условие, че запазят работното си място. Кредитите ще се отпускат чрез търговските банки. Като от изявленията на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов стана ясно, че все пак банките ще начисляват такси при тегленето на гарантиран от държавата потребителски кредит, пише lex.bg.

За целта ще бъдат заделени около 200 млн. лева, обяви Борисов. А финансовият министър обясни, че тези кредити ще бъдат гарантирани от Българската банка за развитие (ББР), като общо държавата ще отдели 4,5 млрд. лева за подпомагане на икономиката.

Кредитите за частни лица ще се отпускат единствено при запазена заетост. „Гаранцията за нас е, че продължавате да работите след кризата, макар да сте в неплатен отпуск“, обясни Горанов.

Основна мярка остава възможността държавата да плати 60% от възнаграждението, само за да запази човек работата си и при условие, че работодателят даде останалите 40%.

Само за тази мярка Борисов обясни, че ще струва на бюджета около 1 млрд. лева. Още 500 млн. лева ще бъдат отпуснати, за да могат да се платят обещаните допълнително по 1000 лева към заплатите на лекарите и медицинските работници.

С влизането в сила днес на закона за извънредното положение е удължен до 30 юни и срокът за за подаване на годишните данъчни декларации по Закона за корпоративното данъчно облагане и Закона за данъците върху доходите на физическите лица, съответно и за внасяне на данъка. По думите на премиера, това ще струва на бюджета още 600 млн. лева.

Горанов специално подчерта, че не може да става и дума за мерки свързани с ДДС. И той, и Борисов отхвърлиха възможността за кредитна ваканция по време на извънредното положение.

Заделени са и близо 50 млн. лева за най-нуждаещите се пенсионери, които получават добавка по Великден.

„Ето 4, 5 млрд. ще изтекат, ще видите колко бързо. Схемата 60 на 40 ще глътне огромни пари. За всякъде ще трябват допълнително възнаграждение, допълнителен труд да се плати. Много бързо ще излязат парите. Ние не сме нито немската, нито френската, нито американската икономика. Ако трябва и дълг ще направим. Дългът трябва да дойде, когато сме похарчили парите. Сега не виждам защо да задължавам следващото поколение. Ако се стегнем, спокойно месец и половина два ще удържим“, каза Борисов.

Увеличени са парите и за социален патронаж, като вече 25 000 възрастни и хора с увреждания ще получават храна, медикаменти и услуги, а отделно ще бъдат раздавани и пакети с продукти.

За загубите от туризъм, премиерът каза, че зимният така или иначе е бил към края си, като основните приходи са били по Коледа и Нова година, а усилията ще са насочени към летния.

„Помните ли какви бяха цените на кувертите? Те мазнинка имат. Да, не можаха последната седмица или две. Сняг има, не могат да го ползват. Отнасям се с разбиране към тях. Тук въпросът идва какво правим с летния туризъм? Действително знаете зимният сезон се освобождават много работници да отидат на морето“, заяви Борисов.

Всички икономически мерки по време на кризата ще бъдат гласувани утре от Министерския съвет. Очаква се той да приеме и условията, на които трябва да отговарят фирмите, за да поеме държавата 60% от възнаграждението на служителите им за най-много три месеца.

Източник: Petel.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече