сряда, октомври 20, 2021

Бивш шеф на Световната банка посочи Тръмп като виновник за сегашната криза

Бившият ръководител на Световната банка предупреди, че положението в света може да заприлча като на това в началото на ХХ век, ако страните не работят заедно за справяне с настоящата криза.

Робърт Зелик посочи разрива между САЩ и Китай като сериозна заплаха за глобалното икономическо възстановяване, съобщава Би Би Си.

Зелик, един от най-висшите държавни служители в Америка, е съветвал шестима американски президенти по време на кариерата си.

Той каза пред Би Би Си, че сътрудничеството е „единственият начин глобалната икономика да излезе от рецесията“.

Зелик, който също беше и заместник-държавен секретар на САЩ, заяви, че най-голямото му безпокойство е нарастващото напрежение между САЩ и Китай.

„Мисля, че [отношенията] днес се сриват и не мисля, че знаем къде е дъното и това е много опасна ситуация“.

Той предупреди, че „светът може да изглежда по-скоро като свят от началото на ХХ век, когато великите сили са в конкуренция“, ако страните започнат да се отдръпват от глобализацията и да преследват националистически интереси.

Зелик беше президент на Световната банка между 2007 и 2012 г., годините, обхванали световната финансова криза.

Като ръководител на организацията той работи в тясно сътрудничество с Международния валутен фонд и световните правителства за справяне с финансовия срив.

„Финансовата криза от 2008-09 г. беше много сериозно събитие, но имахме сътрудничество между Г-20 и централните банки. Президентът Буш и след това президентът Обама бяха част от международните усилия с [тогавашния премиер на Обединеното кралство] Гордън Браун“, каза той.

„Честно казано, дори Китай имаше много силна програма за стимулиране и също си сътрудничеше по различни начини. Днес нямаме такова чувство за сътрудничество. „

Зелик призова САЩ да работят в тясно сътрудничество с Китай в намирането на решение на пандемията, вместо да „обвиняват“ Пекин за това.

Човекът, когото бившият топ банкер обвинява за причиняване на голяма част от щетите, е американският президент Доналд Тръмп.

Зелик е работил при предишните републикански президенти Джордж У. Буш и Джордж Х.У. Буш. Но не крие неприязънта си към настоящия републиканец на поста.

„От самото начало се противопоставям на Тръмп … не само заради политическите му позиции, но и заради онова, което според мен е недостатък в характера му. Бях притеснен какво ще направи с институциите и конституцията и виждаме това да се потвърждава, а при пандемията виждаме друго измерение, което е въпрос на компетентност.“

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече