четвъртък, април 15, 2021

Борисов преговаря в Туркменистан за преноса на газ до хъб „Балкан”

Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Туркменистан. В неделя той се срещна с външния министър на страната Рашид Мередов, а основна тема на разговора между тях е бил преносът на туркменския газ до хъб „Балкан“.
Това ще бъде и основна тема на разговора на Борисов с руския му колега Дмитрий Медведев в понеделник.

„Целта е да намерим решение за нашия газов хъб „Балкан“. В понеделник по време на срещата с Медведев ще говорим дали не може да се направят суапови сделки, тъй като всички тръби от Туркменистан минават през Русия, към днешна дата. Вече имаме компании за по 120-130 милиона лева, които имат сключени сделки в строителството, тук в Туркменистан“, посочи премиерът.

Българската страна има интерес да инвестира в Туркменистан в редица сфери, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Навлизат български компании, има вече подписани договори, мисля, че ще има и други, защото действително има гаранции за техния бизнес, изтъкна премиерът Борисов. Българският министър-председател акцентира върху сферата на строителството, където компании преговарят за сключването на сделки за безизкопни технологии. Голям интерес има в машиностроенето към нас, добави още Борисов.

Международната каспийската изложба за иновативни технологии, на която присъства премиерът Борисов, се провежда в рамките на Първия каспийски икономически форум в Туркменистан. Изложбата е разположена в района на морското пристанище „Туркменбаши“ и има за цел да привлече иновативни решения в областта на автомобилната индустрия и производството на автомобилни компоненти.

На автомобилното изложение „Туркмен Сахра 2019″, което също е част от програмата на международната изложба, са представени нови леки и тежкотоварни автомобили и специална техника, иновативни разработки на автомобилната индустрия, съвременни разработки в областта на автомобилната аудио и видео електроника и автомобилни системи за безопасност

По-късно в неделя ще се проведе четвъртата междуправителствена българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество. Очаква се да бъдат подписани множество двустранни документи.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече