неделя, юни 26, 2022

Бойко Борисов прекара нощта в ареста

Бойко Борисов прекара нощта в ареста. Вчера малко преди 21.00 ч. лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, медийният му съветник Севдалина Арнаудова и ексминистърът на финансите Владислав Горанов бяха задържани. Мащабната акция на МВР бе по разследване на Европейската прокуратура, потвърдиха за NOVA от силовото ведомство. 

От МВР посочиха, че „акцията е по неотложност“, което означава, че прокуратурата не е била уведомена за нея. 

В 07:00 ч. днес симпатизанти и членове на ГЕРБ се събраха пред Главна дирекция „Национална полиция“

Голяма част от тях дойдоха на място още вчера вечерта и някои прекараха нощта там. Преди това те бяха пред къщата на Борисов в Банкя, след като беше оповестена информацията, че е задържан лидерът на ГЕРБ.

Протест има и пред Министерски съвет, който започна в 9 ч.

Междувременно адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков каза, че няма повдигнато обвинение срещу лидера на ГЕРБ, предаде БТА.

„Няма и не може да има повдигнато обвинение, тъй като обвинение може да се повдигне само след писмено потвърждение от прокурор“, обясни пред журналисти адвокатът, който беше в сградата на Главната дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), където бе отведен вчера вечерта Борисов. Той каза, че досъдебното производство е образувано от МВР на 17 март при условията за неотложност, става въпрос за същата проверка, образувана по сигнал от сдружение „Боец“. Менков уточни, че проверката е образувана по сигнал от 10 декември, като по нея Борисов е идвал да дава обяснения, а, по думите му, сигналът е на базата на разпечатка от медиите. 

Преписката, по която полицията извършва проверка, не е депозирана и не е докладвана на прокуратурата„,

каза Менков. По думите му първото действие по разследването е разпит на министър-председателя Кирил Петков в качеството на свидетел вчера и това е единственото действие по разследването, извършено до този момент, преди претърсванията в дома на Борисов.

„Няма повдигнато обвинение, има задържане за 24 часа, като в основанието за задържането е посочено изнудване, но не пише кое лице е изнудвано, кога, как и по какви причини“, обясни адвокатът. 

„За нито едно от претърсванията няма предварително разрешение на съда, полицейските органи ги извършват при т.нар. условия на неотложност и са длъжни  до 24 часа да предявят действията си пред компетентния съд, за да може той да реши дали ще одобри тези претърсвания“, коментира Менков. Той смята, че изобщо не може да се говори за никаква неотложност, при положение, че проверката тече вече три месеца.

Според него в разследването не участват европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори

и не става въпрос за никакви евросредства. „В момента дори няма разследващи полицаи, има само полицейски органи, които се държат изключително професионално“, разказа той за обстановката в ГДНП. „Утре ще очакваме разследващите да решат какво ще правят. Те трябва да докладват на прокуратурата, да се определи наблюдаващ прокурор, да видим ще има ли повдигане на обвинение, няма ли, Борисов може да бъде разпитан в качеството му на свидетел“, посочи Менков. 

А адвокат Людмил Рангелов обясни какво следва след задържането на Борисов:

„Най-късно около 22.00 ч. днес трябва или да го освободят, или прокурор да му вземе мярка „задържане под стража“. Ако е от компетентност на делегираните европейски прокурори или е от компетентност на българската прокуратура, тя изготвя постановление за задържане под стража за 72 часа. След това може да го представи пред съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, обясни той в ефира на „Здравей, България„.

Той обясни и при какви случаи се прилагат условия на неотложност:

„Условия на неотложност имаме, когато са необходими незабавни действия за предотвратяване на престъпление или за събиране на доказателства. Защото всяко забавяне би провалило едно разследване“, поясни адвокатът.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече