понеделник, октомври 18, 2021

БСП: Еврофондовете за България са спирани за нарушения, извършени от правителствата на Борисов

Еврофондовете за България са спирани за нарушения, извършени от
правителствата на Борисов. Това каза в предаването „Нещо повече“ по БНР заместник-председателят на БСП и водач на ямболската листа за
парламентарните избори Кристиан Вигенин по повод коментара на премиера Бойко Борисов, направен при посещението му в Пещерския манастир, че „ако дойдат БСП на власт, еврофондовете заминават“. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. Той подчерта, че 3,5 млрд. лева са загубите за България от усвояването на европейските средства от ГЕРБ.

„Хубаво е да се ремонтират манастирите, но да се нарушават Божиите
заповеди по принцип и още повече на едно свято място, а именно – да се лъже, не е добре“, посочи още Вигенин.
„Последните два пъти, когато са спирани средства по европейските програми, е било за нарушения, направени по времето на правителството на Бойко Борисов.
Когато през 2013 г. временно беше спряна оперативна програма „Околна среда“, то беше заради нарушения в системата на контрола на обществените поръчки, извършени в периода 2010-2013 г. – при първото правителство на Бойко Борисов. Когато през 2017 г. временно беше спряна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, то беше заради слабости в управлението на програма в периода 2014-2016 г. – по времето на второто правителство на
Борисов“, посочи заместник-председателят на БСП.
„Борисов, обикаляйки магистралите и показвайки ремонтирана инфраструктура, не трябва да забравя, че това не са лични негови средства, а европейски средства, които той има възможността да показва сега как са похарчени, благодарение и на БСП“, обърна внимание социалистът.
Той припомни, че процесът на присъединяване на България е започнал с правителството на БСП през 1996 г., когато е внесена молбата за членство и официално България се е присъединила към ЕС през 2007 г. – отново по времето на правителство на БСП.
Кристиан Вигенин се позова на последното изследване на „Центъра за изследване на демокрацията“, според което злоупотребите с еврофондове в България, възлизат годишно между 5% и 15% от общия размер на тези средства. Той подчерта, че това се случва преди всичко при управлението на ГЕРБ, които почти без прекъсване управляват от 2009 г., „Тези средства са съизмерими със средствата, които се въртят в сектори на организираната престъпност като трафик на хора, на наркотици и на незаконната търговия с горива. Това означава, че са нанесени потенциални вреди между 1 млрд. и 3,5 млрд. лв.“, обясни Вигенин.
Коментирайки начина на инвестиране на европейските средства от ГЕРБ, Вигенин даде пример с кохезионната политика – политиката, чрез която България трябва да се приближи до средноевропейските равнища.
„След 10 години не само, че не са намалели различията при толкова
инвестирани милиарди, а първо, България още повече се е отдалечила от Европейския съюз и второ, вътре в България по-бедните региони изостават още повече от по-богатите. Това означава, че има нещо дълбоко сбъркано в начина, по който се усвояват тези средства“, категоричен бе Кристиан Вигенин.

Източник: Focus-news.net

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече