петък, септември 17, 2021

Чернобил стана туристическа атракция

Успехът на телевизионния минисериал на НВО за безпрецедентната ядрена авария в Чернобил доведе до огромен ръст на туристи, които искат да видят централата и призрачния град, който я заобикаля.

Близо 40% ръст на туристите отчита местна агенция след началото на излъчване на сериала през месец май. Екскурзията струва близо 100 USD на човек. Атракция за посетителите е най-вече стария саркофаг на Чернобил, покриващ повредения четвърти реактор. Той е поставен през 2017 г. и е висок 105 метра и обгръща експлоадиралато ядро.

Във въпросния сериал детайлно се описват последиците от експлозията, операцията по овладяването на аварията и последващото разследване защо се е стигнало до трагедията.

Районът около завода запазва усещането за пост-апокалиптична пустош, където бездомните кучета бродят и растителността навлиза в изоставени сгради без прозорци, осеяни с развалини. В града призрак Припят, който някога е бил дом на 50 000 души, работили предимно в централата, може да се види ръждясал увеселителен парк с гигантско виенско колело, което е трябвало да бъде открито в деня на труда – 1 май.

Автобусите за Чернобил тръгват от центъра на украинската столица Киев и пътуват 120 километра до паметниците на жертвите и изоставените села. Обядът е в единствения ресторант, работещ в Чернобил.

Източник: Fakti.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече