понеделник, септември 21, 2020

Човек може да се зарази едновременно и с коронавирус, и с грип

„Напълно възможно е човек да се зарази едновременно и с коронавирус, и с грип“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ доц. д-р Спас Спасков. По думите му двете заболявания се различават трудно.

Той коментира и по-големия брой на починали с вируса през последната седмица. „Предполагам, че от Министерство на здравеопазването ще изяснят причината за увеличението на смъртността. Важно е да се знае дали става въпрос за натрупване на влошаване на състоянието при различни пациенти или говорим за тенденция на база на общия брой болни“, поясни Спасков. Според него бройката на пациентите в интензивни отделения е показател за състоянието на здравната система. Засега тя се справяла.

„Има много уплашени хора и в болниците се приемат пациенти, които не са в тежко състояние. Поради тази причина нараства броя на хоспитализираните“, обясни доцентът.

Спасков смята, че през септември броят на заразените ще намалее. „Тогава обаче ще се появи друг проблем – ще се смеси коронавируса с други грипни заболявания“, каза още специалистът.

Той поясни, че колкото е по-голямо количеството на микроба, толкова по-голяма е вероятността да се заразим и да изкараме тежко коронавируса. Затова Спасков отново призова хората да спазват дистанция и да носят маски.

Източник: Cross.bg

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече