петък, септември 17, 2021

Даниел Вълчев: Първите оценки от матурите не са високи

“При 20% проверени работи, точките се движат малко над 60 с тенденция към спад.
Това по традиционната скала на оценяване представлява оценка добър (4)”, заяви министърът на образованието Даниел Вълчев. По думите му резултатите не са достатъчно добри. Министърът изрази задоволство от организацията и провеждането на самите изпити.

В ефира на Нова телевизия министър Вълчев подчерта, че резултатите постигнати от учениците не са толкова високи, колкото са били предварителните очаквания. „Няма нищо вярно в това, че изпитният материал се е сторил фасулски за децата“, категоричен бе министърът на образованието.

Като най-отрицателно той посочи факта, че голям брой ученици – повече от половината – изобщо не са работили върху частта за разсъждение и анализ на матурата по български език и литература. Зрелостниците трябваше да напишат интерпретативното съчинение върху разказа на Йовков „Шибил“. Това според коментара на министъра показва, че децата не са приучени и не могат да мислят самостоятелно.

Въпреки, че резултатите на са високи, Вълчев подчерта, че на този етап много малко работи от изпита по български език и литература се намират в долната скала – под 20 или под 30 точки. „Надявам се тази тенденция да се запази, но предстои проверка на още много работи“, допълни той.

Той увери, че всяка писмена работа се проверява по няколко пъти и вероятността за грешка е минимална.

Според Вълчев резултатите от матурата показват, че учениците могат да се справят и без частни уроци. “Това е краят на няколкото милиона лева, които се въртят в кандидатстудентската кампания. Доказахме, че може и без частни уроци. Видя се, че учениците не трябва да ходят на частни уроци, за да се явят на матура“, каза Вълчев.

Министърът изрази задоволство от начина на провеждане на зрелостните изпити. По думите му те са били добре организирани и не е имало излишно напрежение.„Децата се справиха добре – отидоха там, където трябва, без паника, без хаос, квесторите също“, категоричен бе Вълчев.

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече