неделя, август 9, 2020

Днес студентите отбелязват своя празник

И тази година студентският празник 8-ми декември ще бъде отбелязан подобаващо от хилядите настоящи, а и бивши студенти. Този празник датира още от 1903 г., когато се е чествал 15-годишният юбилей на Софийския университет. От 1994 г. 8 декември става празник на всички студенти в България.

8 декември е чудесен повод за студентите да забравят за предстоящата сесия, за курсовите работи, изпитите, контролните, дипломните работи, за наема за общежитието или за семестриалната такса. На този ден всички настоящи студенти празнуват. Празнуват дори бившите, а напоследък и бъдещите студенти.

За да избягат за малко от атмосферата на учебното заведение, много от студентите предпочитат да отбележат празника като отидат за няколко дни в някой зимен курорт в страната, в някоя хижа в малко градче или на вила на приятел. Други предпочитат празнуването в заведение, а трети организират събиране с колеги и приятели в общежития и квартири.

История на празника

За първи път студентите празнуват свой празник преди 103 години, тъй като той датира още от 1903 г., когато се е чествал 15-годишният юбилей на Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото висше училище в България да има „по-особен, свой празник“. През 1902 г. Академичният съвет на Софийския университет решава това да е денят на просветителя Свети Климент Охридски – 25 ноември. По нов стил това е 8 декември. Министерството се съгласява и студентите го отбелязват за първи път през 1903 г.

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на Софийски университет на 8 декември отново е възстановен.

На заседание на Съвета на ректорите на 28 октомври 1994 г. е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на всички български студенти. Така празникът започва да се чества в цялата страна. Преди това Софийският университет решава да отдели патронния си празник от общия празник на 8 декември и определя 25 ноември за свой официален празник. 

Софийският университет, станал причина за честването на сегашния студентски празник, е основан на 1 октомври 1888 г. Създаден е по инициатива на Иван Шишманов и Емануил Иванов като Висш педагогически курс при класическата гимназия с историко-филологическо отделение. Със закон от 1 януари 1889 г. курсът се превръща във висше училище с допълнителни отделения (факултети).

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече