петък, октомври 23, 2020

До кого ще стигнат допълнителните пари от държавата в условия на COVID-19?

Нови социално-икономически мерки за 1,162.9 млрд. лв. представи министър-председателят Бойко Борисов, след като по-рано днес предложенията бяха финализирани в рамките на Коалиционния съвет. Мерките на правителството са насочени за подкрепа на борещите се на първа линия срещу разпространението на COVID-19 и в помощ на най-засегнатите от пандемията.

Източникът на разходите е националният бюджет, като социалните мерки са в размер на 731,5 млн. лв., а икономическите – 431,4 млн. лв. Относно икономическите мерки, днес имаме среща с новия икономически министър. Проблемът не е в парите, а в административния капацитет те да стигнат бързо до хората. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Велев обърна внимание, че средствата трябва да стигнат до хората, и то бързо.

Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, част от мерките са стъпили върху исканията на синдикатите. Димитров изрази надежда да се подобри механизмът за начина, по който страната ни се справя с COVID-19. Добра новина е също така, че се подкрепят и медицинските специалисти у нас, подчерта Пламен Димитров. От своя страна Велев обясни, че разплащането с бизнеса е важна антикризисна мярка. Васил Велев каза обаче, че за октомври месец няма дизайн за мярката „60 на 40“, ето защо той призова да се разработи трайно антикризисно законодателство, тъй като това ще даде възможност на бизнеса да планира дейността си.

Димитров подчерта, че и туризмът получава допълнителна финансова инжекция, което означава до около 400 000 души, които ще се възползват и ще дойдат на българското море и планина. Президентът на КНСБ посочи като добра новина допълнителните средства за социалните услуги и пенсионерите. Васил Велев уточни, че и туризмът, и авиотранспортът са безспорно пострадали бизнеси, като от Асоциацията подкрепят насочените в тази посока средства. Пламен Димитров и Васил Велев оцениха като добри антикризисните мерки на правителството, макар и малко закъснели.

Източник: Actualno.com

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече